Schwarzenberg se postavil Zemanovi. Jde o černochy

01.07.2020 19:45

Slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že heslo Black Lives Matter je „rasistické“, budí emoce. Zatím nejznámější politik, který se proti jeho slovům ohradil, je čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Pane prezidente, opět jste šlápl důkladně vedle,“ vzkazuje na svém facebooku hlavě státu a připomíná, jak toto heslo vlastně vzniklo.

Schwarzenberg se postavil Zemanovi. Jde o černochy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Slogan Black Lives Matter je rasistický, protože záleží na všech životech,“ prohlásil Zeman, který na americké ambasádě při příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti USA kritizoval současné nepokoje v ulicích. Opřel se i do oppinion leaderů (názorových vůdců), kteří jsou aktivní v souvislosti s protesty. Takové lidi nazval „hlupáky“. 

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí

„Náš pan prezident si vždy připraví nějaké překvapení,“ komentuje nyní Karel Schwarzenberg prezidentovo prohlášení na svém facebooku. „Na včerejší každoroční recepci v rezidenci amerického velvyslance na závěr svého tradičního proslovu řekl, že ‚Black Lives Matter‘ je rasistický výrok. Není,“ zdůraznil.

Nesmíme podle něj zapomenout, jak toto heslo vzniklo: „Leckde, a přiznávám, že i ve dvou středoevropských zemích, které znám opravdu dobře, jsou policisté vůči občanům tmavší pleti mnohem přísnější a mnohdy i docela suroví. Zažil jsem to jako předseda Helsinského výboru pro lidská práva dosti často,“ uvedl s tím, že nejde o nic nového ani v Evropě, ani v Americe.

V Americe je však podle Schwarzenberga zacházení s lidským životem, snad je to tradice Divokého západu, poněkud lehkovážnější. „Rukou policie tam ale zahyne mnohem více Američanů tmavší pleti než ostatních. Z toho vznikl onen slogan, že černé životy jsou důležité,“ pokračoval kníže.

„To heslo zásadně není namířeno proti bílým, rudým, nebo Asiatům. Je to zoufalý výkřik Američanů, kteří ani více než sto padesát let po zrušení otroctví nejsou vždy a všude nazíráni jako rovnoprávní občané. Pane prezidente, opět jste šlápl důkladně vedle,“ vzkázal na závěr Karel Schwarzenberg.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…