Schwarzenberg se rozkřikoval u Veselovského: Americký velvyslanec nic neprovedl. Zeman nám to v USA zkazil

07.04.2015 21:55

Účast prezidenta Miloše Zemana na výroční přehlídce v Moskvě, podivená reakce amerického velvyslance Andrewa Schapira a následná prezidentská replika, že ambasador si svými slovy zavřel dveře na Hrad. Nejnovější diplomatickou roztržku probíral Martin Veselovský v DVTV s Karlem Schwarzenbergem, který by při odlišném průběhu druhého kola prezidentské volby nyní mohl sedět na Zemanově místě.

Schwarzenberg se rozkřikoval u Veselovského: Americký velvyslanec nic neprovedl. Zeman nám to v USA zkazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Je to porušení diplomatických zvyklostí, protože americký velvyslanec nic zlého neprovedl,“ vysvětlil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Prezident by neměl zakazovat přístup na Hrad jen kvůli kritice svých slov. Schapiro podle něj jen zdvořilými diplomatickými slovy řekl, že Zemanův krok je nešťastný. „A to je mezi spojenci a přáteli snad povolené,“ nechápe Schwarzenberg.

„My teď vypadáme, že jsme věčně uražení,“ dodal s tím, že by sebevědomá země a sebevědomý prezident takto neodpověděli.

Moderátor Martin Veselovský mu namítl, že velvyslanec není poradce a jeho slova jsou tlumočením názoru vlády ve Washingtonu. Z jeho slov tedy vyplývá, že vláda USA kritizuje českého prezidenta. Karel Schwarzenberg reagoval podrážděně: „Poslouchejte, k tomu jsou dobré důvody.“ Uctít památku padlých sovětských vojáků se prý dá kdekoliv, klidně i v Praze, kde mají památník na Olšanech. Nebyl by ani proti pietě v Moskvě na hřbitově. „Ale je něco jiného jít na parádu, kde se má demonstrovat ruská vojenská síla. Nezapomeňme, že tam byla také spousta Ukrajinců a Bělorusů. A já to zažil, já si je pamatuju. Takže když chce uctít padlé, proč nejede taky na parádu do Kyjeva? Tady se nebudou uctívat tehdejší padlí, ale dnešní ruská armáda, která vede válku na Ukrajině. A proto to není vhodné,“ vysvětlil.

Ruská armáda dnes prý obsazuje území jiných zemí, jak Schwarzenberg zdůraznil. Pak se rázně ohradil proti argumentu Martina Veselovského, že Zemanova účast v Moskvě může přispět k navázání bližších kontaktů s prezidentem Putinem, což v Rusku vždy pomůže. Podle Schwarzenberga je prezident České republiky natolik významný, že může být ruským prezidentem přijat při normální státní návštěvě, a ne jen tehdy, když mu předtím sehraje roli ozdoby na jeho parádě. „Tohle naopak ukazuje, že v Moskvě nemáme žádný vliv, když musíme někomu někam lézt, abychom byli vůbec přijati,“ myslí si.

Následně se moderátor delší čas snažil zjistit, jak by nám podle Karla Schwarzenberga mohla Zemanova slova uškodit u Spojených států. Po posledním zoufalém zvolání „Ale jak nám to uškodí?“ se dozvěděl, že poškodit si vztahy s jakoukoliv zemí je vždycky špatné. „Náš obraz, nebo jak se dnes říká anglicky ‚image‘, to ve Washingtonu dále kazí,“ vysvětloval předseda TOP 09. Premiér Sobotka i ministr Zaorálek se podle něj na konci loňského roku v USA namáhavě snažili napravit reputaci České republiky, aby to prezident Zeman všechno shodil jednou větou.

„Asi už nás v USA nějaký čas neberou úplně vážně,“ povzdechl si Schwarzenberg. Pokud prezident vykládá úplně jiné věci než vláda, je to prý bohužel velmi směšný pohled. Na námitku, že on se jako ministr také výrazně rozcházel s Václavem Klausem, ale uvedl, že ačkoliv jej Klaus „opravdu srdečně neměl rád“, do takto zjevného rozporu v základních otázkách se nedostal nikdy.

„Klaus nikdy nevyhodil evropského zástupce v Praze nebo neřekl, že ho nebude přijímat,“ dodal.

Na následující dotaz, zda by on přijímal ruského velvyslance, se Schwarzenberg rozkřikl: „Samozřejmě že jo. Vždyť od toho je velvyslanec Ruské federace tady, aby s českými představiteli mluvil,“ zdůraznil. Dokonce by jej prý přijímal ještě častěji než Zeman a snažil by se s ním diskutovat, vysvětlovat mu, proč s ním nesouhlasí.

  • Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…