Schwarzenberg zaútočil na Klause: Vyhoví Zemanovi, kde to půjde

13.08.2013 12:44

Dlouhou dobu táhnoucí se spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem o obsazení postů velvyslanců je u konce. Zeman zvítězil a i přes nevoli bývalého ministra zahraničních věcí na daná místa dosadil své kandidáty. "Mně nešlo o osoby, ale o princip, jestli se dodržuje ústava," okomentoval výsledek sporu Schwarzenberg v rozhovoru pro server iHned.cz.

Schwarzenberg zaútočil na Klause: Vyhoví Zemanovi, kde to půjde
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Do čela ambasády na Slovensku se tak postaví Livia Klausová a ruským velvyslancem se stane Vladimír Remek. Vláda Jiřího Rusnoka již jejich dosazení do funkce schválila, nyní chybí už jen jmenování prezidentem a Klausové získání bezpečnostní prověrky. Schwarzenberga prý takový vývoj situace vůbec nepřekvapuje.

„Celé ustavení vlády Jiřího Rusnoka má smysl ten, aby plnila přání a příkazy pana prezidenta. A jemu šlo o prosazení těchto lidí, tak se samozřejmě nynější ministr zahraničí Kohout snažil, aby toto přání splnil. O to celé šlo v tom divadle z posledních týdnů,“ uvedl.

Pád Nečase znamenal prohru

Jádro celého sporu podle něj ale nespočívalo v konkrétních osobách, ale v principu dodržování ústavy. „Já paní Klausovou znám dlouhá léta, vážím si jí a mám ji dokonce docela rád, pana Remka jsem poznal a zdá se, že jde o hodného člověka. Mně nešlo o ně, ale o princip, jestli se dodržuje ústava, podle které velvyslance schvaluje vláda na návrh ministerstva zahraničí, nebo jestli je navrhuje prezident,“ upřesnil.

Podle Schwarzenberga si nelze nevšimnout pevného spojenectví mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem, které se projevuje z nedávných výroků i z opoziční smlouvy. „Takže Zeman vyhoví Klausovi, kde může, a Klaus stejně tak vyhoví zase Zemanovi,“ míní šéf TOP 09.

Schválení Zemanových kandidátů ale přesto za prohru nepovažuje. „Prohrou byl okamžik, kdy skončila vláda Petra Nečase. Všechno, co její ministři prosazovali, je pryč,“ povzdechl si Schwarzenberg.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…