Schwarzenbergovo parcelování politiky je horší než celý Bátora, píší HN

30.08.2011 8:49

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg prodává v kauze kolem úředníka Ladislava Bátory svou stranu jako jedinou sílu bojující proti fašizujícím tendencím za lidská práva. Na realitu ale nehledí.

Schwarzenbergovo parcelování politiky je horší než celý Bátora, píší HN
Foto: Martin Kovář
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Vyrobit z jednoho Bátory trend, na jehož konci může být atmosféra předválečné druhé republiky, jak to udělal včera vicepremiér, to je trochu silné kafe. Jeden Bátora, při vší úctě, tendenci nedělá," připomíná ve svém komentáři v Hospodářských novinách Petr Honzejk projev ministra zahraničí Schwarzenberga k českým velvyslancům. V něm mimo jiné ministr řekl, že lidská práva v Česku jsou ohrožena "fašizujícími tendencemi".

Podle Honzejka se sice Bátora skutečně hodí do funkce vysokého úředníka na ministerstvu školství jako "osina do řiti, abychom přeložili nedávný knížecí výrok o pazdeří a jisté části těla do současného jazyka", ale vypouštět kvůli němu do světa zprávu, že zásadním tématem české politiky je hrozící nástup "fašistů", rozhodně není dobré.

Schwarzenberga semlela domácí politická kultura

"Nedá se to (že Schwarzenberg takovou zprávu vypustil - pozn. redakce) vysvětlil jinak, než že i jeho, muže světového formátu, semlela napadrť domácí politická kultura," píše Honzejk. "Proměnil se v dealera TOP 09, kterou prodává jako jedinou sílu bojující za 'lidská práva' proti 'fašizujícím tendencím', přičemž na realitu a obraz Česka nehledí. Propracovává se tak k podobnému přístupu, který sám kritizuje u Václava Klause."

Jeho názor je podle Honzejka "přestřelený" i z pohledu vnitřní politiky. Za proponenty "fašizujících tendencí" totiž považuje nejen Bátoru, ale i všechny, kdo ho hájí nebo proti němu jen nechtějí nic podniknout.

"Takže na seznamu je prezident Klaus, celé Věci veřejné a vlastně i Nečasova ODS," poznamenává komentátor. "Takové parcelování politiky podle 'fašizoidní osy' je pro společnost možná destruktivnější než Bátorovo matiné na ministerstvu školství."

Navíc je falešné, TOP 09 totiž prvotně z jednání vlády odešla kvůli urážce svého šéfa, nikoli kvůli tendencím ve společnosti. "Povědomí o míře, do jaké je ochoten upatlat sám sebe Karel Schwarzenberg, to nezmění."

Čtěte:

Schwarzenberg útočí: Buď odejde Bátora, nebo my

Schwarzenberg považuje spor kolem Bátory za zásadní téma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…