Schwarzenbergův první náměstek: Rozpad SSSR byla nejkrásnější událost mého života

12.04.2014 9:59

Diplomat a bezpečnostní analytik Tomáš Pojar, jenž po deseti letech odešel ze služeb Ministerstva zahraničních věcí ČR, v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny upozornil, že obsazení ukrajinského Krymu by mohlo vést k úpravě poměrů v NATO. Doporučil také projevovat více úcty vůči Rusku.

Schwarzenbergův první náměstek: Rozpad SSSR byla nejkrásnější událost mého života
Foto: red
Popisek: Rusko

Pojar má za to, že ruské obsazení Krymu by mohlo přispět k tomu, že se členské země NATO nebudou více rozdělovat na staré a nové, že dojde k úpravě infrastruktury aliance. A současně důrazně doporučuje, aby Západ začal brát Rusko vážně. Je třeba se smířit s faktem, že zájem ruský je odlišný od zájmu českého a s touto skutečností pracovat. Ostatně platí, že Rusko své záměry vyhlašuje otevřeně, a pokud je přehlížíme, je to podle Pojara projev jisté neúcty vůči Rusku.

„Rusko posledních dvacet let transparentně a zcela otevřeně říká, co chce, dělá to, co říká. Akorát musíme poslouchat a brát to vážně. Současný tah na ruské menšiny v Pobaltí není něco, co se objevilo poprvé. Ruská doktrína spočívá v tom, že nechce mít stabilní sousedství. Nestabilní sousedství garantuje Rusku vliv, z jejich pohledu je to racionální rozhodnutí. V našem zájmu je mít stabilní sousedství, aby ty země byly samostatné. Ruský zájem je opačný. Buď nestabilní, a když stabilní, tak vazalský,“ poznamenává Pojar.

Z tohoto hlediska je pochopitelný i Putinův výrok, že za největší tragédii dvacátého století považuje rozpad Sovětského svazu. Pro analytika to prý byla nejkrásnější událost v životě. Znovu se ale vrací ke svému varování. Putin svá slova pronáší veřejně a Západ je nebere vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …