Schwarzenbergův zástupce: Zeman nás přihrává do role země servilní k Rusku

27.01.2014 12:17

Marek Ženíšek z TOP 09 se domnívá, že po posledních událostech na Ukrajině už nejde jen o zahraničněpolitickou orientaci země, ale v sázce jsou podle něj i základní práva a svobody Ukrajinců. Ženíšek v článku na serveru ParlamentníListy.cz volá po aktivnější roli diplomacie.

Schwarzenbergův zástupce: Zeman nás přihrává do role země servilní k Rusku
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

„Situace přímo volá po aktivnější roli unijní i české diplomacie. Místo vět o znepokojení a nepřípustnosti toho či onoho nazrál čas na srozumitelná a kategorická stanoviska. Evropské instituce i ostatní členské země by měly zaujmout společný postoj a minimálně pohrozit uvalením sankcí na ty ukrajinské činitele, kteří jsou zodpovědní za porušování lidských práv a za policejní represe,“ napsal.

Ženíšek je přesvědčen, že je chybou, že se v prohlášení ministrů zahraničí EU z 20. ledna věta o připravenosti k použití této formy síly neobjevila. „Pro drakonické zákony potlačující svobodu shromažďování, projevu a tisku i jakékoliv represivní zásahy namířené proti vlastním občanům pochopení v žádném případě mít nelze,“ napsal Ženíšek.

Česká republika mohla udělat více

„V situaci, kdy na Ukrajině probíhají masové protivládní protesty a kdy ukrajinská vládní elita vrhá zemi do náruče autokratického Ruska, je přinejmenším zarážející, že prezident Miloš Zeman pozval svůj ukrajinský protějšek na oficiální návštěvu České republiky,“ napsal Ženíšek, ale přiznává, že Zeman Janukovyče pozval už v říjnu 2013 v rámci příprav na summit Východního partnerství, který se bude konat v dubnu.

Celý příspěvek Marka Ženíška ZDE:

Jinak ale prezidenta Zemana nešetří a kritizuje jeho údajnou vstřícnost k Rusku. „Nutno dodat, že Česká republika mohla udělat více, kdyby neměla stále vládu v demisi. Miloš Zeman tak prostřednictvím nejen své vlády, ale i svých pravomocí nadále pokračuje v podkopávání dlouhodobé pozice České republiky jakožto významného zastánce demokracie a lidských práv ve světě a přihrává nás do pozice země servilní vůči Rusku a země strachující se projevit podporu občanskému postoji statisícům demonstrujících Ukrajinců,“ napsal místopředseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…