Sdělení Bradáčové považuji za závažná, prohlásil v ČT Pavel Zeman

21.04.2013 12:40

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se zastal své podřízené - pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ve sporu s ředitelem protikorupční policie Tomášem Martince považuje její sdělení za závažná. Tento spor však podle něj poukazuje i na systémové nedostatky ve vyšetřování závažných korupčních kauz. Jednou z chyb, která se v minulosti stala, bylo podle jeho názoru zrušení tzv. finanční policie. To padá na vrub exministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Sdělení Bradáčové považuji za závažná, prohlásil v ČT Pavel Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová si stěžuje, že na ni šéf protikorupční policie Tomáš Martinec vyrobil kauzu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k tomuto sporu v Otázkách Václava Moravce České televize poznamenal, že v žádném případě nejde o kauzu, v níž figuruje někdejší náměstek exministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. Blíže se k tomu ale zatím vyjadřovat nechtěl.

Dvě roviny případu

"To, co mi paní doktorka Bradáčová sdělila, považuji za natolik závažné, že jsem rád, že v této věci běží vnitřní šetření policie. Mám plnou důvěru v policejního prezidenta, že toto šetření dokončí a bude mě informovat o jeho výsledcích. Dokud nebudou známy tyto výsledky, není možné předjímat, co se stane dál.

Do sporu zasáhl i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Lenky Bradáčové zastal. Zeman v této souvislosti poukázal na to, že policie a státní zástupci plují na jedné lodi. Rozdíl je jen v tom, že státní zástupce je v otázkách trestního řízení kapitánem na této lodi.

Rušit finanční policii byla chyba

To je jedna rovina této kauzy. Druhá rovina je podle Zemana systémová. S policejním prezidentem Martinem Červíčkem se prý o systémových věcech a vztazích vyšetřujících složek baví často. Jde např. o to, zda má být útvar s celorepublikovou působností posuzován kvantitativně či kvalitativně. Některé případy by podle Zemana bylo možné přesunout z protikorupční policie např. na krajská ředitelství, která řeší i hospodářskou kriminalitu.

Zeman také poznamenal, že bylo chybou zrušit tzv. finanční policii, k čemuž přikročil někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS). "Z mého pohledu byla chyba zrušit finanční policii, ale bavme se o tom, co je teď, aby policie fungovala efektivně a bylo možné sestavovat kvalitní týmy na závažné hospodářské kauzy," zdůraznil Zeman.

Spolupráce státního zastupitelství a policie však nese i dobře viditelné ovoce. Jde především o zajišťování výnosů z trestné činnosti. "Ukazuje se, že pokud řešíte věci systémově, tak máte výsledky. Nejsou možná vidět hned, ale o to déle přínos takového konání trvá," říká Pavel Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…