Sdružení vyzvalo rektory, aby se neúčastnili oslav na Hradě

25.10.2013 9:27

Vysokoškoláci z brněnského sdružení Studentské jaro vyzvali rektory českých univerzit, aby se neúčastnili oslav 28. října na Pražském hradě. Členům sdružení podle tiskové zprávy vadí to, že prezident Miloš Zeman nepozval na Hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a hlavu Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera.

Sdružení vyzvalo rektory, aby se neúčastnili oslav na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do Vladislavského sálu při inauguraci Miloše Zemana

Zeman podle vysokoškoláků porušil tradici a pojímá státnický akt jako svůj soukromý večírek. Oslav na Hradě se z vlastní vůle nezúčastní ani rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Sdružení Studentské jaro zaslalo rektorům otevřený dopis. Navrhuje v něm, aby svou neúčastí vyslali "jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat".

"Po kauze s nejmenováním profesora Putny opět pozorujeme nebezpečnou snahu prezidenta Zemana o nátlak na české univerzity a jejich samosprávu. Je povinností akademických obcí našich univerzit neklonit hlavu, abychom na to později nedoplatili," uvedl Pavel Troubil, místopředseda Akademického senátu Masarykovy univerzity.

Zemanovo nepozvání na Hrad je pravděpodobně odveta

Rektor Masarykovy univerzity Bek si postup Hradu vysvětluje tím, že v září neumožnil Zemanovi přednášet na brněnské ekonomicko-správní fakultě. Politici podle Beka na univerzitách v době volební kampaně vystupovat nemají. Grubhoffer zase v minulosti podpořil Martina Putnu, k jehož profesuře měl Zeman výhrady.

Pražský hrad důvody, proč Beka nepozval, nezveřejnil. "Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat," uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…