Se členstvím v NATO souhlasí 71 procent Čechů

30.05.2017 13:57

Se členstvím v Severoatlantické alianci (NATO) souhlasí 71 procent Čechů. Jejich podíl ale od roku 2015 klesl o pět procentních bodů. Téměř dvě třetiny lidí mají důvěru ve schopnosti aliance zajistit vnější bezpečnost země. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Se členstvím v NATO souhlasí 71 procent Čechů
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Členství v NATO má v české veřejnosti trvale většinovou podporu, která v roce 2001 přesáhla 70 procent a u této úrovně se stabilně držela i v následujících letech. Výkyvem byl rok 2009, kdy vlivem českého předsednictví Evropské unii posílily proevropské postoje a nepřímo vztah k NATO. Podpora tehdy byla 76 procent. Stejné hodnoty dosáhla v roce 2015, za což podle agentury mohly bezpečnostní napětí a migrační vlna. „Aktuální výzkum ukazuje návrat k hodnotám z dlouhodobého pohledu průměrným,“ uvedl STEM.

Se členstvím v alianci častěji souhlasí lidé mladší a vzdělanější, většinovou podporu má ale i mezi lidmi staršími 60 let nebo lidmi se základním vzděláním. Podobné je to u příznivců různých politických stran s výjimkou sympatizantů KSČM, u kterých mírně převažuje negativní postoj.

Důvěru v to, že je NATO schopné zajistit vnější bezpečnost Česka, má 64 procent dotázaných, což je nárůst o deset procentních bodů ve srovnání se situací před dvěma roky. „Z časové řady se vyděluje rok 2015, kdy oproti předchozím výzkumům došlo k výraznému oslabení důvěry v NATO a v jeho schopnost nás bránit. Atmosféra ve společnosti v důsledku uprchlické krize ovlivnila i tento postoj veřejnosti,“ dodal STEM.

Průzkum se uskutečnil od 6. do 14. dubna a zúčastnilo se ho 1 033 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…