Šebesta: Klamavé označování potravin je největším problémem
21.03.2012 18:34
„Dovedu pochopit zapomenutý prošlý jogurt v regálech, ale přeoznačování data spotřeby je už hrubý přestupek,“ řekl Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve Faktech Barbory Tachecí. Podle Šebesty nejsou problémem zdraví nebezpečné potraviny, ale právě klamavé označování potravin.
Podle směrnic Evropské unie stačí pouze označení, že se jedná o evropský výrobek. „Je to složité, benevolence ve značení je natolik volná, že je velmi těžce zjistitelné, odkud výrobek pochází. V současné době se to snaží zákondárci zpřísnit,“ dodal Šebesta.
Pokud by se mohli spotřebitelé dočíst, odkud výrobek pochází, upřednostňovali by především české výrobky a naopak polských by se pravděpodobně snažili vyvarovat. Minimálně soli. „Stále nemáme dost informací, jsme na tom stejně jako před třemi týdny. Pořád atakujeme polského ministerstva zemědělství,“ vyjádřil se Šebesta k aféře, kdy posypová sůl byla vydávána za potravinářskou. „Je to nehorázné, Polsko nectí evropské přepisy.“
Obracím se na vás jako na zástupce této koalice. Odhlasovali jste, že je pro nás největším bezpečnostním rizikem ruský režim. Opravdu to tak je? Ruska se rozhodně nezastávám ani si nedělám iluze o tom, že nemá imperialistické ambice, ale v čem nás konkrétně ohrožuje? Myslíte, že by na nás zaútočilo,...
Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
O tuto odpověď jste již vyjádřil(a) zájem. Děkujeme.