Sebevražda. Babiš se zatím nejbrutálněji vyjádřil k uprchlíkům, ale politici mu připomněli tyto nehezké věci. Ozvali se Gazdík, Keller či Okamura. A pane premiére Sobotko, vy to radši nečtěte

19.01.2016 16:53

První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Právu řekl, že příliv uprchlíků do EU se musí zastavit úplně. Nemáme dle něj povinnost a v tuto chvíli nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Musíme prý v první řadě zaručit bezpečnost našich občanů. Ptá se, proč by z bohatství evropských zemí tvořených po generace měli žít lidé bez vztahu k hostitelské zemi a kultuře – lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury. Dle Babiše není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci, a je vyloučeno, aby se přizpůsobovali uprchlíkům.

Sebevražda. Babiš se zatím nejbrutálněji vyjádřil k uprchlíkům, ale politici mu připomněli tyto nehezké věci. Ozvali se Gazdík, Keller či Okamura. A pane premiére Sobotko, vy to radši nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr financí Andrej Babiš

„Příliv uprchlíků se musí  natvrdo zastavit v Turecku před evropskými hranicemi. A musí se zastavit úplně, ne zmírnit. Vždyť v současnosti denně přes Slovinsko projdou tři tisíce lidí. Jsem přesvědčen, že dojde na má slova, že je třeba zavřít schengenskou hranici,“ řekl deníku Právo Andrej Babiš.

„Situace se dnes zásadně změnila. Nemáme povinnost a podle mě v této chvíli ani nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Odpovědností politiků je v prvé řadě zaručit bezpečnost našim občanům a až pak uvažovat o případné solidaritě s uprchlíky… Západoevropští politici stále opakují, že je naší  povinností vyhovět migrantům s ohledem na jejich lidská práva. A co práva Němců nebo Maďarů? Proč mají Britové  akceptovat, že z bohatství, které tvořily generace jejich předků, mají žít lidé bez vztahu k této zemi a kultuře? Lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury?“ pokračoval Babiš.

„... Přece není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci... Je vyloučeno, aby se původní obyvatelstvo přizpůsobovalo uprchlíkům,“ řekl předseda hnutí ANO.

Ekonomických migrantů je většina

Již dříve Babišova slova odmítli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že bychom dle nich uprchlíky přijímat měli. Kdyby se Babišova slova aplikovala v praxi, tak by ČR dle Bělobrádka spáchala „zločiny proti lidskosti“ a porušila mezinárodní právo. ParlamentníListy.cz se dotázaly dalších politiků, co si o slovech Andreje Babiše myslí.

Většina politiků, kteří odpověděli, se slovy Babiše věcně souhlasí. Premiéra Sobotku asi nepotěší, že i někteří sociální demokraté s Babišem vyjádřili svůj souhlas. Řada politiků ale říká, že ze strany Babiše může jít o populismus, protože jeho reálné kroky se prý lišily od toho, co říká, a řada politiků ANO, jako ministr Pelikán či eurokomisařka Jourovám, kvóty na uprchlíky podporují.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz nereagoval a ani nikdo z vedení strany.

Neodpověděl ani předseda ODS Petr Fiala.

„Moje stanovisko se nemění: Evropa musí odlišit uprchlíky před válkou od ekonomických migrantů, kterých, obávám se, je většina. A jasně říct, že Evropa nedluží živobytí všem. U pana vicepremiéra jde ale dle mého jen o populistické svezení se na vlně nálad – to soudím z toho, jak ve svých výrocích přitvrzuje,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Je to Babišova klasická mediální otočka. Ještě na podzim tvrdil, že uprchlíci mohou u nás obsadit tisíce pracovních míst. Ptám se, proč Babiš odmítnul náš návrh na zákaz udělení azylu cizinci, který spáchal trestný čin. Proč odmítl náš návrh na kontrolu rizikových náboženských společností? Ne, ne, u Babiše jde vždy jen o slova, a činy nikde. Ale to lidi už moc dobře vidí,“ míní předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že evropská země musí zajišťovat bezpečnost svých občanů. „Pomáhat lidem v nouzi bychom však měli, a to především mimo Evropu. Je smutné, že někteří politici již nevědí, že evropská civilizace stojí na judaisticko-křesťanských kořenech, ke kterým patří solidarita,“ dodala Langšádlová.

Babiš něco říká, ale jeho lidé z ANO podporují kvóty na uprchlíky...

„S Andrejem Babišem souhlasím. Je to sice tvrdé, ale asi nutné,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Tyto problémy již řeší naše azylové zákony a migrační politika. Zároveň je však nutno respektovat mezinárodní právo, ke kterému se jako Česká republika hlásíme. Souhlasím s tím, že je nejdůležitější zajistit bezpečnost občanů. Není třeba strašit české občany, protože naše země má s uprchlíky dostatek zkušeností,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Mrzí mne, že tyto myšlenky nesdělil Andrej Babiš vládním europoslancům a paní komisařce Jourové, kteří hlasovali pro povinné kvóty a prosazují je, a kteří je v Evropské komisi vypracovali a schválili. Pochopitelně jsem zvědavý, nakolik se odrazí myšlenkový veletoč předsedy ANO na rozhodování vlády, která již odsouhlasila i hlasy hnutí ANO přijmutí tisíců migrantů i bez povinných kvót. A jak víme, ministr spravedlností Pelikán za hnutí ANO dokonce vyzval migranty, aby žalovali Českou republiku za to, ze nechceme migrantům vyjít dostatečně vstříc,“ upozornil předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Tentokrát budu stručný. Pan Babiš má pravdu, absolutně se vším, co řekl, souhlasím. Jenom si počkám, co konkrétního mimo řečí v novinách udělá. Je místopředsedou vlády, jejíž dosavadní kroky v této oblasti jsou hrubě odlišné od jeho posledního názoru. Stejně tak jsou odlišné názory některých jeho lidí, například poslance Zlatušky,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Bláboly. Ono se to hezky kecá z Čapího hnízda o úplném zastavení uprchlíků, ale jak? Převezme Babiš hlídku na řeckých ostrovech a na italském pobřeží? Potopí čluny i s ženami i dětmi? A to nepřetržité osočování a pomlouvání šmahem všech uprchlíků je vzhledem k faktům bohapustá demagogie,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„To je sice hezké, že toto pan ministr financí říká, ale co ANO udělalo pro to, aby skutečně v migrační krizi bránilo bezpečí a práva českých občanů? Ve vládě ministři ANO jednotně hlasovali proti žalobě na kvóty na přerozdělování migrantů. Stále na evropské úrovni nefunguje ani vracení ekonomických migrantů, hranice Schengenu nejsou hlídány, což se vláda zavázala v EU prosazovat. A už vůbec není možné odmítat ty, kteří přicházejí ze zemí, kde je občanská válka, a dokonce nelze ani v případě, že se žadatelé o azyl v EU dopustí násilného zločinu. Takto jsou skutečně nastaveny evropské azylové zákony. S tímto zdůvodněním také vládní koalice zamítá všechny návrhy Úsvitu na přitvrzení migračních zákonů, jimiž chceme chránit české občany před tím, co se stalo v Kolíně nad Rýnem – mimochodem tyto návrhy jsme podávali už v době, kdy Babišův Agrofert viděl v migrantech nikoli hrozbu, ale lacinou pracovní sílu. A kdo má ve své gesci evropskou azylovou legislativu? Eurokomisařka Jourová, která přišla z hnutí ANO. Kruh alibismu a bezzubého populismu se uzavírá,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

ANO hlasovalo proti návrhům, které bojovaly proti imigraci

„Četl jsem to. A máme zcela shodný pohled. Pan vicepremiér se prostě umí vyjadřovat jasně a srozumitelně. Tak nějak ‚obyčejně“, což není, bohužel, v politice vůbec časté. Jen si, ve vší úctě, nejsem vždy jistý, jak velká je v tom porce předvolebního marketingu. Ten jeho tým i on sám fakt umí. Nu a kdo neumí, čumí. Něco málo o tom vím. Slova krásná, je nejvyšší čas na činy. Rád je bez ohledu na eventuální vlastní ‚stranické‘ potíže podpořím,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Andrej Babiš to vidí stejně jako já. Nebo já to vidím stejně jako on. Má pravdu a ve všem, co řekl,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Panu Babišovi bych jeho slova velmi rád věřil, ale z Poslanecké sněmovny mám, bohužel, zkušenost s velkou rozporuplností až protichůdností mezi proklamacemi pana Babiše a jeho praktickými počiny. Měl dostatek možností v duchu ‚jeho‘ názorů toto dávno navrhovat a prosazovat – naše strana Úsvit-NK už toto navrhuje dlouho. Ale pan Babiš a jeho hnutí v takových případech hlasovali proti. Pan Babiš pouze v podstatě mediálně převzal naše dlouhodobé a konzistentní názory, takže s tímto samozřejmě souhlasím. V jeho snahu také v tomto duchu konat však téměř nevěřím. Obávám se, že pan vicepremiér neprezentuje názor svůj, o kterém je přesvědčen, ale pouze spíše doporučení jeho mediálních poradců, co říkat,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Karel Fiedler.

„Bezpečnost našich občanů je nejvyšší zájem, přizpůsobování se uprchlíkům a jejich kultuře nepřipadá v úvahu, evropské státy však musí obětovat část svého blahobytu ve prospěch lidí v utečeneckých táborech a stabilizaci rozvrácených ekonomik v zemích původu. Zejména ty země, které dlouho těžily ze svých kolonií,“ domnívá se poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Poslanec KSČM Jiří Valenta uvedl, že citované Babišovo stanovisko k imigraci je zcela totožné s jeho postojem. „Na rozdíl od pana místopředsedy vlády je můj postoj ovšem trvale konzistentní a od prvopočátku se nikterak nemění. Obávám se v této souvislosti, že se Andrej Babiš vypravil po dlouhé době mezi obyčejné lidi a teď se jaksi předvolebně, a to zcela oportunisticky, řídí heslem ‚Vox populi – Vox Dei‘, tedy ‚hlas lidu, hlas Boží‘,“ řekl Valenta.

Jak je možné, že řada politiků za stranu ANO tyto Babišovy rozumné názory nesdílí?

„Já se divím jenom dvěma věcem. Za prvé, jak je možné vůbec diskutovat o něčem tak evidentním, co zde říká Andrej Babiš. A za druhé, jak je možné, že řada politiků a političek právě za hnutí ANO tyto Babišovy rozumné názory nesdílí a vyzývá k tomu, abychom vyšli k sebevraždě Evropy alespoň půl cesty,“ uvedl europoslanec Jan Keller zvolený za ČSSD.

„Obavy z budoucnosti Evropy jsem vyjádřil již v loňském roce. Otázka je, kam těmito výroky pan Babiš míří? Zda do letošních voleb?“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Jen s málokterým tvrzením Andreje Babiše je možné souhlasit tak jako s tímto. Vrcholní evropští politici si musejí uvědomit, že projekt otevřené multikulturní Evropy dostává výrazné trhliny. Silvestrovské události z Kolína nad Rýnem a dalších měst nám jasně ukazují, že velká část uprchlíků se nehodlá přizpůsobovat evropskému právu, zvyklostem a standardům. To by mělo být pro evropské představitele jasným varováním. Evropa musí za každou cenu chránit svou identitu, která jasně vychází z křesťanských, ne muslimských tradic,“ říká senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Matky a děti výhradně ze zemí, kde je válka, by se měly přijmout, ale dát jim pouze dočasný azyl, bez práva se trvale přistěhovat, nebo dokonce následně scelovat rodinu. Všichni ti mladí hoši nikdy na území EU neměli být přijati a snad se jejich příliv okamžitě, a to i násilím, zastaví. EU měla jednat razantně už dávno, říkám to již mnoho měsíců. Bezpečnostní riziko s ohledem na skladbu migrantů je obrovské a pokud se nezačnou starat řádné bezpečnostní složky států EU, tak místo nich logicky nastoupí místní domobrany, které svoji činnost nebudou schopny koordinovat a může vzniknout mnoho konfliktů a ubližování řadě lidem, jen pro jejich původ či náboženské vyznání. Členské země EU nevyřeší situaci tím, že zakážou sdělovat fakta médiím, jako tomu bylo prokazatelně ve Švédsku nebo Německu. Jen důvěra lidí v legitimní ozbrojené složky státu může zabránit občanským nepokojům, nebo dokonce občanské válce v EU,“ myslí si senátor Jozef Regec.

„Řešeni migrační krize v Evropě je dnes již velmi obtížné. Jedna ze zemí EU, ji pozváním spustila a dnes když ji nezvládá, snaží se náklady a důsledky přerozdělit do všech zemi EU. S tím lze těžko souhlasit. Stabilita Evropy je v mnoha směrech ohrožena a ohrožena je i důvěra v politiky. Především pro malé členské země přerozdělováni nekončících vln migrantů sebou přináší velká rizika s dopady ekonomickými a sociálními,“ varuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Musí se rozlišovat uprchlík a imigrant. Uprchlíkům by se pomoci mělo, ale bránil bych se imigrantům. Z tohoto hlediska s Andrejem Babišem souhlasím,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Souhlasím, a nevěřím. Mnozí z nás totéž říkají od začátku, ale Andrej Babiš až nyní. Na druhou stranu je lepší procitnout pozdě než vůbec,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Je volební rok

„Souhlasím. Ne proto, že to řekl Andrej Babiš, ale proto, že si to myslím také. Evropská unie a její vedení je v reakci na tuto invazi migrantů mimořádně pomalá a v podstatě neschopná,“ uvedl poslanec ANO Karel Rais.

„Pan ministr Babiš si stále častěji osvojuje rétoriku Úsvitu. Chápu, je volební rok a koblihy přijdou dráž než populistické prohlášení,“ míní poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

„Myslím si, že pan Babiš naskočil na populistickou notu. To, že je vláda povinná zajistit bezpečnost našich občanu je nepochybné a dle mého názoru to i dělá. Neznamená to však, že se budeme k lidem, kteří utíkají před válkou, chovat nelidsky. Zdůrazňuji, že nehoruji pro bezhlavé přijímání všech. Je nutné oddělit ekonomické migranty a ty nekompromisně vracet. Myslím si, že kvůli pochopitelným obavám se nemůžeme stát netolerantními a nelidskými,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

„Se vším napsaným souhlasím!“ reagoval pozitivně na Babišova slova poslanec ANO Milan Brázdil.

„Respektuji názory každého, tedy i pana místopředsedy vlády. Jen by měl každý, kdo se nějak vyjadřuje, také nabízet konkrétní kroky. Už jsme měli možnost slyšet různé proklamace, od různých osob, ale bez návrhu reálných řešení, která by byla promyšlená a zodpovědná. Potom to vyznívá poněkud populisticky,“ říká poslanec ČSSD Jiří Petrů.

Má pravdu

„Pravdu má předseda náš,“ reagoval poslanec ANO Pavel Čihák.

„Každému zodpovědnému politikovi jde o blaho a bezpečnost své země a jejích občanů. Populistickými a nic nenavrhujícími řečmi se bezpečnost ani blaho nezaručí. Nikdy jsem neslyšel, že by uprchlíci měli větší práva než Evropané,“ uvedl senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Souhlas,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

„Zcela beze zbytku souhlasím!“ odpověděl poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Myslím si o tom to samé co Andrej Babiš,“ uvedl poslanec ANO Miloš Babiš.

Sobotka a Bělobrádek se proti Babišovi ohradili

Andrej Babiš v rozhovoru také řekl, že nesmyslná politická korektnost musí skončit a nemůžeme kvůli ní přehlížet skutečné problémy. „Za výrok, že si ženy mají držet cizince na délku paže, by měla primátorka Kolína nad Rýnem okamžitě rezignovat. Uprchlíci by se měli chovat jako hosté, tedy slušně, a rozhodně by si neměli například vybírat, co chtějí jíst,“ vysvětlil Babiš.

Proti slovům Babiše se ostře ohradili premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Naše země podle svých možností a kapacit poskytovala, poskytuje a bude poskytovat azyl těm, kdo utíkají před válkou a pronásledováním a požádají nás o pomoc,“ vzkázal Babišovi prostřednictvím deníku Právo premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého se ale nic nemění na tom, že je potřeba nepodcenit bezpečnostní opatření. Sobotka již dříve uvedl, že nebezpečí představují teroristé, nikoli uprchlíci – těm je třeba pomáhat.

Babiše zkritizoval taky Bělobrádek. „Považuji za naprostý přešlap sdělovat veřejnosti od prvního místopředsedy vlády, že nemáme dodržovat národní i mezinárodní právo. Že máme porušovat Ženevské konvence a páchat tím zločiny proti lidskosti. To se v civilizované zemi opravdu nestává,“ citoval jej deník.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…