Sebevražda veřejnoprávních médií sluníčkovým zářením. Podívejte se na toto VIDEO, doporučuje Markéta Šichtařová

13.07.2018 13:05

Doba, kdy se o fake news mluvilo ve spojitosti se sociálními sítěmi, jako je Facebook či Twitter, je už dávno pryč. Podle ekonomky Markéty Šichtařové jsme se posunuli na nový level. Dneska už totiž lidé nevěří ani veřejnoprávním médiím.

Sebevražda veřejnoprávních médií sluníčkovým zářením. Podívejte se na toto VIDEO, doporučuje Markéta Šichtařová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Ekonomka si je jistá tím, že si za to veřejnoprávní média mohou do jisté míry sama. „Často se pokoušejí o svůj svérázný výklad pravdy a namísto toho, aby „jen“ informovala a nechala na příjemcích zpráv, aby si fakta vyložili po svém,“ uvedla ve svém blogu na serveru iDnes.cz Šichtařová.

Není to tak, že by soukromá média excelovala v nestrannosti, ale už jejich název soukromá naznačuje, že stoprocentní nestrannost se od nich prý čekat ani nedá. Tu patří nějakému oligarchovi a mají za úkol vykládat pravdu v jeho prospěch, tu zas patří nějakému ultralevičákovi a mají za úkol informovat ideologicky, poznamenala Šichtařová. „U českého Práva se nikdo nebude podivovat, že vidí svět levicově, nebo u českého Expresu se nikdo nebude divit bulvárním informacím,“ dala za příklad.

V případě těchto zmiňovaných médií je to však prý stále v pořádku, jelikož se ke svému pohledu na svět otevřeně znají. „Ale veřejnoprávní média si povinně platíme proto, abychom tuhle směsici soukromých zájmů neutralizovali a získali aspoň jeden nezávislý zdroj, který bude zaručeně objektivní. Jenomže – on není,“ zdůraznila.

Následně svou pozornost zaměřila na Českou televizi, kterou podle Šichtařové za nestrannou považovat nemůžeme. „Sluníčkový postoj ke světu z ní přímo září a z její publicistiky čiší snaha pravdu vykládat, nikoliv o ní informovat,“ napsala ekonomka, která vnímá jako velký problém, že se vytratila důvěra v nestrannost jakýchkoliv médií. „Hlavně se tím brutálně rozmohla skepse veřejnosti vůči každé informaci. Pozor, to není jen naše lokální záležitost; to je jev doslova celosvětový,“ poznamenala.

Za odstrašující příklad považuje například rozhovor redaktorky britské BBC s maďarským ministrem zahraničí.

„Eroze víry v média je mnohem větším problémem, než se na první pohled může zdát. Lidstvo nějaký druh „víry“ ke svému fungování, zdá se, potřebuje. Jinak je zmateno a vymýšlí si skopičiny. Pokud se tyhle základní stavební kameny společnosti naruší, destabilizuje se společnost celá,“ míní Šichtařová a následně dodává, že v takovém případě destabilizace nejprve začne růst podpora populistům těžkého kalibru, tradiční společenské elity začnou ztrácet kredit a klasické politické strany podporu. „Lidé se obrátí ke všelijakým pofiderním a okultním oborům a nezřídka si pak dobrovolně zvolí nějakého diktátora, který v lepším případě jejich svobodu na dlouhá léta omezí, v horším rozpoutá válku,“ doplnila.

Kam ztráta důvěry v žurnalistiku povede dnes, těžko soudit, ale faktem zůstává, že důsledky tu už prý jsou. Po celém světě upadají tradiční pravolevé strany a společnost se štěpí, říká ekonomka. Na jedné straně poukazuje na bující fanatický levicový liberalismus uchylující se k takovým podivnostem, jako je popírání biologickým rozdílů mezi pohlavími. Na druhé straně pak na nástup těžko zařaditelných populistů, jejichž jedinou „kvalifikací“ je, že brojí proti skupině první, míní ekonomka.

Původní zdroj ZDE

Hloupost veřejnoprávních médií spočívá podle Šichtařové v tom, že namísto toho, aby informovala objektivně, v drtivé většině případů podporují skupinu první. „Tím si pod sebou sama podřezávají větev, je to taková dobrovolná sebevražda,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…