Sebevražedný krok vedení ČT. Komu by smrděly peníze? Jen ať to pustí. Takto se mluví o seriálu, v němž bude nejen "Andrej Babiš"

13.10.2016 20:12

Česká televize zkusí nalákat diváky na pětidílný satirický seriál, který se zaměří nejen na českou politickou scénu. Setkáme se v něm s velkodrůbežářem Antonem Hrabišem, což je seriálová postava založená na současném ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Mediální expert Jan Jirák je rád, že Česká televize satirou navazuje na její velkou, ale přetrženou tradici, i když s výsledkem třeba souhlasit nebude. Ale ať už bude vicepremiér v seriálu vykreslen jakkoli, na přitažlivosti pro voliče mu to podle oslovených mediálních odborníků neubere.

Sebevražedný krok vedení ČT. Komu by smrděly peníze? Jen ať to pustí. Takto se mluví o seriálu, v němž bude nejen "Andrej Babiš"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vestibul ČT

Příští neděli večer odvysílá Česká televize úvodní část pětidílného sitcomu Kosmo. Má jít o satiru zaměřenou nejen na českou politickou scénu. „Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016,“ zní kompletní popis nového seriálu. Zápletku představuje fiktivní projekt České republiky na vyslání svých kosmonautů na Měsíc. Na jejich misi však nejsou peníze i proto, že si ředitel projektu z jeho rozpočtu dokázal bokem vybudovat luxusní hotel v Karibiku. Příběh začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že je nutné zapomenutý a důkladně vytunelovaný státní projekt kvůli hrozbě likvidační pokuty od Evropské unie dotáhnout do konce.

Má jít o českou realitu, plnou nekorektního černého politického humoru. A protože nabídne výlet do českých politických kruhů, objeví se tam i Anton Hrabiš, majitel velké drůbežárny, který misi částečně financuje. „To, že tam vystupuje modelová postava typu Babiše, je samozřejmě nutné. Já, kdybych byl ještě satirikem, tak bych také nemohl Babiše opomenout. Důležité je, a já jsem ty satiry vždy tak psal, když jsem psal Objevy do Mladé fronty Dnes, aby bylo měřeno všem stejně. Takže pokud tam bude satirizován také Halousek nebo Klazeman a všichni ostatní víceméně stejně, tak je to naprosto v pořádku. Žádný satirik nemůže takhle výraznou postavu, jako je Andrej Babiš, opomenout. Bylo by to porušení žánru,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO Martin Komárek.

Jméno Hrabiš pro velkodrůbežáře vypadá na hospodský humor

Předseda volebního výboru, do jehož náplně patří i média a především veřejnoprávní, má s tímto žánrem sám velké zkušenosti. Už od září 1993 psal pro rubriku Objev MF DNES nejprve sám – byl i autorem původního konceptu – a od roku s kolegou Ladislavem Vereckým ostře satirické mystifikace, s nimiž se vždy pojila výrazná fotografie. „Tak já doufám, že ta satira bude dobrá, že bude vycházet z reality a že bude měřeno všem stejně. Pokud to tak bude, tak se i já srdečně Babišovi zasměju. Předpokládám, že on taky, protože má velice dobrý smysl pro humor. Rád se na to podívám a věřím, že po mnoha a mnoha letech bude mít veřejnoprávní televize konečně dobrou satiru,“ poznamenává Martin Komárek.

Samotné zařazení satirické minisérie z prostředí politiky do programu veřejnoprávní televize oslovení mediální odborníci kvitují. „To, že televize natáčejí satirické seriály o politicích, to je běžná záležitost. Ale musí to dělat šikovně, musí to dělat jako Angličané se seriálem Jistě, pane ministře. Kdysi jsme tu měli gumáky, z toho ale byl propadák. Také to, že tam bude jednou z postav velkodrůbežář jménem Hrabiš, to si mohli odpustit. Není to vůbec nápadité, není to vůbec vtipné, to jméno je takový hospodský humor,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš.

Je dobře, že Česká televize zkouší navázat na přetrženou tradici satiry

„Obecně je správné, že se Česká televize do něčeho takového pouští. Jakákoli satira a obzvlášť na téma aktuálního politického dění je potřeba, je to takové koření. Pokud však není tak zredukovaná, jak je tomu v České televizi poslední roky, kdy seriály jsou na úrovni komerčních televizí,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha. Vadí mu však, jak za tu dobu vlastní tvorba v České televizi poklesla. „Nevím, jestli to je poplatné době, ve které žijeme, nebo je to jenom neschopnost managementu, který v ČT je a není schopen vybrat. Vím, že spoustu věcí odmítají, mají autory na černé listině a bez ohledu na to, jakou věc jim pošlou, tak je to a priori škrtnuté. Kdo není spřízněn s pravdoláskařskou lobby, tak nemá šanci, i kdyby jim dodal světové dílo. Dokud tam bude stávající vedení, tak se v České televizi nic nezmění,“ míní Radim Hreha.

„Seriál mimo jiné dokazuje, že mezi českými umělci je stále početná skupina těch, kteří se nenechali zasponzorovat velkodrůbežářem,“ napsalo Svobodné fórum s neskrývanou radostí, že na jeho úhlavního nepřítele bude pětidílný seriál také mířit. „Satira nemůže být nestranná, to je základ věci. Buď bychom museli konstatovat, že médium veřejné služby nemá na satiru nárok, nebo musíme akceptovat to, že bude nějakým způsobem vychýlena. Osobně si myslím, že satira je žánr, který u nás má velkou – ale přetrženou – tradici. A tak jsem rád, že to Česká televize zkouší, i když s tím výsledkem pak třeba nebudu souhlasit,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz profesor Jan Jirák, vedoucí Katedry mediálních studií Metropolitní univerzity Praha.

Média vytvořila efekt bitého psa, s nímž sympatizujeme

Neočekává ovšem, že by satirický seriál mohl nějakým způsobem ubrat ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi na přitažlivosti u voličů, kterou prokázaly i krajské volby z minulého týdne. „Myslím, že mu to v žádném případě nemůže uškodit. Česká média totiž vytvořila situaci, že tím, jak po něm tak úporně jdou, tak mu pomáhají. Existuje něco, čemu se říká underdog effect, čili efekt bitého psa, kterého je nám líto, s nímž sympatizujeme. A právě tohle se už médiím u části elektorátu podařilo vytvořit kolem Andreje Babiše,“ vysvětluje profesor Jan Jirák. „Ani to jméno Hrabiš mi nepřipadá nijak přehnaně vtipné, ale jinak jsou nejrůznější narážky na reálné politiky v satiře normální, podivejte se na Voskovce a Wericha,“ dodává.

Jásot nad „početnou skupinou českých umělců, kteří se nenechali zasponzorovat velkodrůbežářem, tlumí však Jiří Mikeš. „Když umělci dostanou zaplaceno a můžou si něco natočit, tak komu by smrděly peníze? Tohle ale musela vymyslet nějaká dramaturgie v České televizi, to není záležitost herců nebo režiséra, to je záležitost vedení České televize a zvláště pak dramaturgie. Ti jsou za to zodpovědní,“ upozorňuje mediální analytik a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur.

Podezření, že šéf ANO ovládá i ty, kteří se staví do role jeho kritiků

„Všichni víme, komu Česká televize straní, to je evidentní, o tom není pochyb. A potřebovala by provětrat. Ale ukazuje se, že to stranění TOP 09 ani Kalouskovi vůbec nepomáhá, naopak někdy je to taková malá sebevražda, když tam někdo z nich vystoupí. Andreji Babišovi ten seriál každopádně neuškodí, možná to mnohde vyvolá úsměv, možná se o tom bude mluvit. Ale že by ho to poškodilo jako politika, který stahuje voliče zleva, zprava, ze středu, to určitě ne. Naopak si lidé řekou: ´Aha, ti z něj mají asi pěkný vítr, už jim jde asi o ta koryta, u kterých jsou. Ale že je Česká televize zaměřená proti němu a proti Zemanovi, o tom málokdo pochybuje,“ podotýká Jiří Mikeš.

Také Radim Hreha je přesvědčen, že postava Antona Hrabiše ministru financí rozhodně neuškodí, ba naopak mu pomůže. „Až se nabízí podezření, že ovládá i lidi, kteří se navenek okázale staví do role jeho kritiků a nesmiřitelných odpůrců jeho vládnutí. Začíná to vypadat jako vysoce sofistikovaná propaganda ve prospěch Andreje Babiše. Skoro bych ho podezíral, že se na tom v tichosti podílel. I když je vidět velká setrvačnost v myšlení lidí, tak přece jen už tyto věci, které se televize snaží v oblasti zpravodajství a publicistiky lidem podsouvat, jí už nikdo – s prominutím – nežere. Pokud za tím není Babiš, tak je to další sebevražedný krok nynějšího vedení České televize,“ myslí si Radim Hreha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…