Sebrat migrantům sociální dávky, padlo. A toto následuje v Bruselu

17.12.2015 13:41

Dnes večer se koná zlomový summit EU, na kterém budou zástupci všech 28 zemí řešit migrační krizi a David Cameron předloží požadavky Velké Británie na reformy EU. Pokud se se zbylými členskými zeměmi nedohodnou, je možné že v blízké budoucnosti opustí Británie Evropskou unii. Informuje The Telegraph.

Sebrat migrantům sociální dávky, padlo. A toto následuje v Bruselu
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Na dnešním summitu Evropské unie jsou dvě jasně daná hlavní témata. Jedním z nich je zvládnutí migrační krize, druhým pak požadavky Velké Británie na úpravu vztahu mezi ní a Evropskou unií.

Britský premiér David Cameron jede totiž reprezentovat zájmy své země, která si nárokuje zvláštní postavení ve vztahu k EU. Některé z nich byly totiž vcelku kontroverzní, původně chtěl dosáhnout například toho, aby se na Británii nevztahovala Listina základních práv EU a aby mohl sebrat migrantům různé sociální benefity po určitou dobu, na čemž mimo jiné stále trvá.

To se však nelíbilo všem ostatním členům EU, a tak v průběhu času Cameron svoje požadavky měnil. V současnosti jede na summit s tím, že chce dosáhnout větších práv pro národní státy či omezit svobodu pohybu občanům nových členských zemí EU, jež nemají tak „vyspělou ekonomiku“.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker naznačil, že hlavním sporným bodem jsou právě ony sociální benefity. „Komise je připravená hledat jiné možnosti než tu jedinou, kterou navrhl britský premiér, a jsem si celkem jist, že najdeme nějakou odpověď na tuto vysoce komplikovanou otázku.“

Zároveň však dodal, že je třeba pokračovat v dialogu a nikdo nechce, aby Británie odcházela z EU. „Chceme férovou dohodu pro Británii, musí však být férová i k ostatním 27 zemím. Nemáme předsudky.“

Celý text zde

Podle několika zdrojů z EU však k dohodě ohledně úpravy britského sociálního systému dnes nedojde a zřejmě tomu tak nebude ani do Vánoc. Cameron se mezitím svěřil několika svým přátelům, že se jede postavit Evropské unii za celý národ tak, jak to udělala Margaret Thatcherová v roce 1984.

Předseda Evropské rady Donald Tusk však některé Cameronovy požadavky označil za „nepřijatelné“. „Konzultace, které jsem vedl se všemi členskými státy, ukazují dobrou vůli všech zúčastněných, nic to však nemění na skutečnosti, že některé části britského návrhu znějí nepřijatelně,“ řekl Tusk a dodal, že pokud však Cameron přesvědčí vedení jednotlivých zemí, může dojít k dohodě již v únoru.

Druhým velkým tématem bude uprchlická krize. Rakousko totiž jede na summit s tím, že chce snížit svoje příspěvky do rozpočtu EU, pokud „východoevropské země budou i nadále odmítat přijímat uprchlíky“.

„Ti, co dostávají peníze z rozpočtu EU, by se neměli vyhýbat spravedlivému rozdělování uprchlíků,“ řekl rakouský kancléř Werner Faymann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…