Šedesát devět hodin práce týdně. Čtete dobře. Tolik chce zavést vláda v Jižní Koreji

18.03.2023 17:05 | Ze sítí

Jihokorejská vláda naštvala především mladou generaci svým záměrem zvýšit zákonný limit týdenní pracovní doby z 52 hodin na 69 hodin. Kritici zmíněného úmyslu vlády se obávají, že by byla narušena rovnováha mezi pracovním a osobním životem. Kvůli odporu vláda Jižní Koreje hodlá tyto své plány přehodnotit.

Šedesát devět hodin práce týdně. Čtete dobře. Tolik chce zavést vláda v Jižní Koreji
Foto: wikimedia.org
Popisek: Jihokorejský Soul

Jižní Korea přišla s kontroverzním plánem zvýšit pracovní týden na 69 hodin. Delší pracovní týden již přitom v Jižní Koreji fungoval, před rokem 2018 bylo možné pracovat až 69 hodin týdně, informuje agentura Bloomberg. Ministerstvo práce uvedlo, že současný týdenní 52hodinový limit může být pro některé firmy omezující.

Vládní záměr vyvolal kritiku od mileniálů (lidé narození zhruba v letech 1983 až 1995)  a od generace Z (lidé narození zhruba mezi roky 1996 a 2009) – poukazují na zničení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Proti vládnímu úmyslu se postavily i odbory.

Kancelář jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola již nařídila příslušným vládním úřadům, aby plány na revizi současného pracovního týdne přehodnotily, a také aby „lépe komunikovaly s veřejností, zejména s generací Z a s mileniály,“ uvedla v úterý tajemnice prezidenta Kim Eun-hye.

Opoziční Demokratická strana, která před pěti lety 52hodinový pracovní týden zavedla, k novému vládnímu návrhu zmínila, že vláda tím riskuje problémy s nezaměstnaností. Firmy by totiž mohly některé zaměstnance propustit a ostatním nakázat, aby pracovali déle.

V ČR je zákoníkem práce stanovena týdenní pracovní doba nejvýše 40 hodin plus 12 hodin přesčas. Firmy, které aktuální pravidla poruší, mohou čelit sankcím. A některé země už testují i čtyřdenní pracovní týden.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…