Sedm milionů v dávkách. Africká rodina si v Evropě rozhodně polepšila

31.10.2016 12:35

Po zveřejnění příběhu desetičlenné uprchlické rodiny z Kamerunu je zřejmé, proč tolik migrantů usiluje o to, dostat se do Velké Británie. Rodina Arnolda Subeho získala od britských daňových poplatníků od roku 2012 téměř čtvrt milionu liber.

Sedm milionů v dávkách. Africká rodina si v Evropě rozhodně polepšila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Kamerunská rodina původně žila v Paříži, kde ovšem nebyla příliš spokojena. Proto se před čtyřmi lety rozhodla přestěhovat do Velké Británie. To se ji na rozdíl od tisíců migrantů, kteří pobývali v uprchlickém táboře v Calais, skutečně podařilo a dnes svého rozhodnutí jistě nelituje. Podle informací britského tisku na živobytí dvou dospělých a jejich osmi dětí přispěli britští daňoví poplatníci částkou ve výši 238 000 liber, při dnešním kurzu libry přes sedm milionů Kč.

Ročně tak rodina původem z Kamerunu inkasovala téměř 50 000 liber, což představuje přibližně dvojnásobek průměrné mzdy v zemi. Vše vyšlo najevo poté, co se rodina přestěhovala z nepříliš vábně vypadajícího domku do výstavné čtvrti Milton Keynes v hrabství Bucks. Předchozí bydliště již rodině příliš nevyhovovalo a pořídila si nový dům, jehož hodnota činí 425 000 liber. Dům je opravdu prostorný a vedle několika pokojů a prostorné jídelny je jeho součástí i zahrada či garáž.

Anketa

Hrozí České republice politikou vyprovokované násilí v ulicích a na náměstích?

hlasovalo: 13351 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Jejich noví sousedé z přistěhování rodiny Arnolda Subeho příliš nadšeni nejsou a poukazují na skutečnost, že kamerunská rodina zneužívá britský sociální systém. „Pokud máte osm děti, neměli byste automaticky očekávat, že vás někdo jiný bude zachraňovat. Hlava rodiny si udělala z našeho systému dojnou krávu. Mají obrovské štěstí, že si mohli pořídit tak drahou nemovitost,“ cituje britský deník Express jednoho ze sousedů.

Další z obyvatelů Milton Keynes byl vůči kamerunské rodině ještě přísnější: „Naše čtvrť je skvělým místem k životu. Pracujeme velmi tvrdě, abychom mohli zaplatit své účty a jim všechno spadlo do klína bezpracně.“ S tímto názorem souhlasí i další z rozhořčených sousedů. „Mnoho mladých lidí musí bydlet u rodičů i po třicítce, protože musí šetřit, aby si potom mohli koupit mnohem menší a méně luxusní bydlení.“

Jak poznamenává Express, průměrná cena domu v Milton Keynes se pohybuje kolem 265 000 liber, takže rodina Arnolda Subeho si i na zdejší poměry pořídila skutečně nadstandardní bydlení. „Drtivá většina britských rodin nemůže ani ve snu pomýšlet na pořízení tak drahé nemovitosti. Nyní se musí dívat na to, jak si někdo i díky jejich penězům žije jako král,“ prohlásil toryovský poslanec David Morris pro deník Sun. Arnold Sube již dříve uvedl, že měl z Paříže našetřeno 15 000 liber, ale po přestěhování do britského Lutonu již nepracoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…