Sedmnáct let nepracoval, čili šest tisíc dní. Teď si jeho a jemu podobné pozval úřad

08.03.2016 14:29

I dlouhodobě nezaměstnaným lidem se rozhodli dát v Přerově na přechodnou dobu práci. A to i těm, kteří žili na sociálních dávkách více než 16 let. Někteří ale práci, za kterou by dostali devět až deset tisíc hrubého, odmítali. Přiznali, že za práci načerno by si vydělali víc. Informovala o tom olomoucká mutace serveru iDNES.cz.

Sedmnáct let nepracoval, čili šest tisíc dní. Teď si jeho a jemu podobné pozval úřad
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Nyní město vybíralo třicet nezaměstnaných, které na půl roku zaměstná v místních technických službách. Iniciátorem akce je přerovský radní a manažer prevence kriminality Jiří Kohout.

Celý text je ZDE

Rekordman nepracoval 6000 dní

„Mezi uchazeči byl i člověk, který je v evidenci úřadu práce nepřetržitě už přes šest tisíc dní,“ podotkl Kohout. Zda jeho bezmála sedmnáctiletý rekord ještě poroste, nelze říct. Část uchazečů totiž čeká v pondělí ještě jedno kolo výběrového řízení přímo v podniku.

Minulý týden v úterý a ve čtvrtek přišlo k výběrovým řízením okolo sedmdesáti lidí, z kterých komise vybírala třicet. Organizátoři předpokládali celou řadu výmluv, s nimiž se setkali už při podzimním konkurzu.

Moc možností, jak vykličkovat, uchazeči nemají

„Naštěstí jsou podmínky projektu nastaveny tak, že uchazečům nedávají příliš mnoho možností, jak vykličkovat,“ podotkl Kohout. Za bezdůvodné odmítnutí práce navíc lidem hrozí sankční vyřazení z evidence, a tedy i ztráta dávek.

„Celkově bych je rozdělil do tří skupin. Třetinu tvoří lidé, kteří jsou za takovou nabídku vděčni a práci rádi přijmou. Druhé třetině už se příliš pracovat nechce a zkouší, jak se tomu vyhnout. Poslední část jsou ostřílení ‚tvrďáci‘, kteří už vědí, jak se chovat a co dělat, aby práci za žádnou cenu nedostali. Na výběrová řízení chodí opilí nebo pod vlivem drog,“ nastínil Kohout.

Dlouhodobě nezaměstnaný měl brigádu za 14 tisíc

Konkurz prý přiblížil život dlouhodobě nezaměstnaných. „Jeden z uchazečů práci za minimální mzdu nechtěl kvůli tomu, že má brigádu za 14 tisíc měsíčně, jak sám přiznal. Přitom šlo o člověka v evidenci úřadu práce. Poukázal tak na existenci černého pracovního trhu, který je s touto problematikou spojený,“ popsal Kohout.

Také mnoha dalším se hrubá mzda mezi devíti a deseti tisíci korunami zdála malá. „Mnozí z nich si neuvědomují, že pouze se základním vzděláním a bez praxe šanci na lepší práci a peníze nemají. Je to také důsledek přebujelého sociálního systému, který lidem umožňuje pohodlný život na dávkách od státu,“ míní Kohout.

Třicítka vybraných uchazečů nastoupí v dubnu do přerovských technických služeb. Za úkol budou mít práce na úklidu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…