Seehofer se krátce před volbami v Bavorsku ostře opřel do AfD, která šlape CSU na paty

14.09.2018 19:31

Ministr vnitra Horst Seehofer se velmi ostře pustil do Alternativy pro Německo (AfD). Druhý až třetí nejsilnější politický subjekt v zemi obvinil z toho, že se „postavil proti státu“.

Seehofer se krátce před volbami v Bavorsku ostře opřel do AfD, která šlape CSU na paty
Foto: Václav Fiala
Popisek: Autobus AfD

„Mohou tisíckrát opakovat, že jsou demokraté, ale pravda je taková, že se stojí proti našemu státu,“ řekl německé tiskové agentuře DPA s tím, že AfD se radikalizuje zejména v posledních letech. „Vezou se na určité vlně a už v důsledku toho úplně odhodili svoji masku,“ odsoudil bývalý šéf bavorské CSU AfD, která podle průzkumů v blížících se volbách v Bavorsku jeho CSU více než konkuruje.

Seehofer byl podle svých slov v šoku, do jaké míry jsou někteří členové AfD emotivní. „I v debatách na půdě parlamentu dostávají doslova záchvaty vzteku. Takhle nemůžete jednat ani v případě, že jste v opozici a snažíte se oponovat vládě,“ kritizoval Seehofer hlavního konkurenta své strany v Bavorsku, kde půjdou místní obyvatelé k volebním urnám přesně za jeden měsíc. CSU však oproti minulým volbám ztrácí několik procent a strachuje se o udržení většiny.

Přes své kritické názory Seehofer dál odmítá, že by měl nejsilnější opoziční stranu sledovat Spolkový úřad pro ochranu ústavy, který představuje jednu ze zpravodajských služeb v zemi. Ministr vnitra se také vyjádřil k požadavku, aby se v Bundestagu diskutovalo o penězích, které od státu dostává prezident Frank-Walter Steinmeier. Politici AfD snahu řešit prezidentův rozpočet odůvodňovali tím, že Steinmeier podporoval koncert proti rasismu, který se konal v Saské Kamenici.

Přímo na koncertu se však ukázalo, že na koncertu proti rasismu a nenávisti vystupovaly levicové kapely, které samy šířily nenávist. „Otevírat debatu o prezidentově rozpočtu podkopává samotné základy našeho státu a je to velmi nebezpečná tendence. Proto musím takovou debatu odmítnout,“ uzavřel Seehofer svoji plamennou řeč na téma AfD, ke které je bavorská CSU kritiky z řad levice často posměšně přirovnávána.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …