Šéf ČT má další problém: Ostravské studio se bouří. Ozvali se i Keller s Bělohradským

02.12.2013 17:20

Generální ředitel ČT Petr Dvořák se dostává do nelehké situace. Na jedné straně musí řešit stížnost týkající se poměrů ve zpravodajství, na straně druhé se bouří skupina současných či bývalých zaměstnanců ostravského studia ČT, kteří se dočkali podpory ze strany několika osobností, např. filosofa Václava Bělohradského nebo sociologa Jana Kellera. Zrodila se Iniciativa za zachování nezávislosti ostravského televizního studia.

Šéf ČT má další problém: Ostravské studio se bouří. Ozvali se i Keller s Bělohradským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Iniciativa uveřejnila prohlášení na sociální síti Facebook. Poukazuje především na záhadnou restrukturalizaci v ostravském studiu a fakt, že se skutečné řízení přesouvá více do Prahy. Tuto skutečnost nepovažují členové iniciativy za právě přínosnou, protože regionální studio veřejnoprávní televize může spíše vykonat něco hmatatelně dobrého.

Práci mají odvést i politici

„Místa, která jednou restrukturalizací vznikají, po několika měsících zase zanikají, jiná místa, která zanikla, jsou po chvíli opět obnovena pod jiným názvem a obsazena – obvykle bez výběrového řízení – někým poslušnějším... Regionální veřejnoprávní televize je jednou z mála institucí, jež může skutečně vykonat něco hmatatelně dobrého. Tuto nezastupitelnou roli ale plnit nemůže, pokud se bude programově zbavovat osobností s odbornou erudicí a nahrazovat je poslušnými beránky bez názoru,“ lze se dočíst v uveřejněném dopise.

Situací by se proto urychleně měla začít zabývat Rada ČT, na místě je prý i jednání politické reprezentace, která by se měla zamyslet nad tím, zda by nebylo vhodné v zákoně o ČT více specifikovat postavení regionálních studií. Nemluvě o tom, že vedoucí pracovníci jednotlivých regionálních studií by měli být vybíráni na základě otevřených výběrových řízení. Dosud se tak vždy nedělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…