Šéf NATO: Vztahy s Ruskem nejhorší od Studené války. Vinou Ruska

14.06.2021 10:32

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na jednání v Bruselu popsal situaci ve světě. Naše vztahy s Ruskou federací jsou nejhorší od konce studené války. Vinou Ruska, oznámil Stoltenberg. A pokud jde o Čínu....

Šéf NATO: Vztahy s Ruskem nejhorší od Studené války. Vinou Ruska
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Lídři zemí NATO jednají o budoucnosti aliance. Česko zastupuje prezident Miloš Zeman. Bruselské rokování zahájil generální tajemník největšího vojenského uskupení na světě Jens Stoltenberg,

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

„Budeme diskutovat o zásadních tématech. Např. o Rusku a našich vztazích s Ruskem. Vztahy s Ruskem, jsou na nejnižší úrovni od studené války. Je to kvůli agresivnímu chování Ruska a doufám, že spojenci NATO potvrdí naši silnou pozici vůči Rusku. ... Také se těšíme na vystoupení amerického prezidenta Joe Bidena před jeho setkáním s ruským prezidentem Putinem,“ prohlásil Stoltenberg. Jeho projev vysílala Česká televize.

Konstatoval, že ruská agrese se plně projevila proti Gruzii i NATO, ale také u otrav lidí prováděných na územní členských zemí NATO a na kybernetických útocích proti členským státům NATO.

„Ještě bych chtěl uvést, že jsme jednotní. To je náš nejdůležitější vzkaz Rusku,“ rozezněl tamtamy Stoltenberg směrem do Moskvy.  

„Další téma je Čína. Snažíme se navázat na možné společné zájmy, jako je kontrola zbraní a boj proti klimatické změněn. Každopádně, navyšování vojenské kapacity Číny a agresivní chování představují výzvy pro naši bezpečnost. Výzvy, které musíme řešit společně,“ pokračoval Stoltenberg.

Současně si prý uvědomuje, že Čína nesdílí západní hodnoty a působí proti různým demokratickým zemím i proti svým vlastním lidem, které často sleduje.

S Ruskem i s Čínou je podle Stoltenberga třeba vést dialog.

„Nevstupujeme do nové studené války. Čína není naším nepřítelem, ale musíme společně řešit výzvy, které představuje Čína pro naši bezpečnost,“ pokračoval.

Ocenil, že členské země NATO v posledních letech zvyšovaly výdaje na obranu. „260 miliard dolarů bylo alokováno na obranu,“ pochvaloval si s tím, že v investicích je třeba i nadále pokračovat, aby NATO dokázalo využít svých technologických předností a jako celek ukázalo, že v globálním světě je stále silným společenstvím.

Summit aliance podle něj musí řešit i otázku globálního oteplování.

„Poprvé v historii NATO musíme učinit pro naši alianci zásadní téma z propojení naší bezpečnosti a ekologie,“ uvedl generální tajemník NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…