Šéf ODS Fiala: Mír v Evropě se otřásá. Naší jedinou šancí je Západ

15.09.2014 11:04

V rusko-ukrajinském konfliktu se hraje o bezpečnost Evropy a její mír. To by si měla uvědomit i česká zahraniční politika a postavit se na stranu západních demokracií, jelikož jenom ty zajistí Česku bezpečnost, myslí si politolog a předseda ODS Petr Fiala.

Šéf ODS Fiala: Mír v Evropě se otřásá. Naší jedinou šancí je Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Můj pohled nemá co dělat s naivním rozdělováním černé a bílé. Ukrajina není vzorem demokracie, nápady rychle ji přijmout do EU nebo NATO jsou nesmysl. Putin není diktátor, je tvůrcem i produktem režimu, který je pro ruskou společnost adekvátní a odráží její politickou vůli,“ píše Fiala s tím, že problém nespočívá v tom, co se děje uvnitř Ruska a Ukrajiny, nýbrž v postupu Ruska na Ukrajině.

Předseda ODS připomíná, že Rusko jednostranně porušilo Budapešťské memorandum z prosince 1994, které samo podepsalo, před čímž bychom neměli zavírat oči. Porušení mezinárodního práva je prý rovněž dostatečným důvodem pro uvalení sankcí a posilování vojenské přítomnosti na východních hranicích NATO. „I když se nám to nelíbí, tak to prostě v mezinárodní politice je: K zachování své pozice a k udržení míru potřebujete dostatek síly. A připravenosti ji použít,“ objasňuje Fiala.

Chybou české zahraniční politiky podle něj je, že si hrozící nebezpečí ze strany Ruska nepřipouští. „I kdyby mělo pravdu Rusko (jako že nemá), co nám pomůže, když budeme chytrou horákyní někde mezi? To je v zahraniční politice osudové. Být mezi se nevyplácí, role mostu je směšná, ve hře zájmů jste nakonec obětí pro obě strany,“ myslí si Fiala.

Mezinárodní řád se podle něj otřásá v základech a v zájmu České republiky je ho zachovat. Česko totiž údajně nemá jinou variantu než stát na straně západních demokracií, které ho neohrožují, jejichž „náruč“ nám vyhovuje a které jediné nám mohou společně zajistit bezpečnost. Měli bychom se tedy začít chovat racionálně a podle našich národních zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…