Šéf ODS slibuje, že strana letos bude hospodařit s přebytkem. Neví ale, jak na Babiše. Čeká, že lidé se od něj odvrátí sami

04.04.2015 9:21

I když hospodaření ODS skončilo v loňském roce schodkem 52 milionů korun, šéf strany Petr Fiala to za velký problém nepovažuje, letos očekává přebytkový rozpočet. Fiala to uvedl v rozhovoru, který poskytl dnešní Mladé frontě Dnes. Prozradil také, že očekává další pokles počtu členů strany, a to v řádu tisíců. Tvrdí také, že ODS se mu podařilo vyčistit od „kmotrovských hnízd“. Účinný recept ale nemá na vysokou popularitu Andreje Babiše. Čeká na to, až o něm veřejnost ztratí iluze.

Šéf ODS slibuje, že strana letos bude hospodařit s přebytkem. Neví ale, jak na Babiše. Čeká, že lidé se od něj odvrátí sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Po zveřejnění zpráv o hospodaření politických stran v loňském roce vyšlo najevo, že největší schodek v hospodaření má právě ODS, a to 52 milionů korun. „Těch 52 milionů korun je ale to nejméně důležité číslo v celé zprávě,“ odpověděl Fiala. Za mnohem důležitější považuje to, že ODS ještě před rokem měla závazky po splatnosti za 42 milionů, nyní už jsou to jen necelé čtyři miliony.

Necítí ale Fiala rozpor mezi hospodařením strany a jejím programem, který brojí proti zadlužování státu? Předseda to za rozpor nepovažuje. Už se podařilo dát finance do pořádku, letošní rok chce dokonce skončit s přebytkovým rozpočtem. „Za první čtvrtletí už jsme v plusu o čtyři miliony, na konci roku by to mělo být 25 milionů. To je jasný signál pro voliče – tento člověk by totéž dokázal udělat i s celým státem. Ano, dal bych ho do pořádku stejně jako ODS,“ prohlásil Fiala sebevědomě.

Kde byli kmotři, tam jsme tvrdě zasáhli

Přiznal ale, že očekává pokles členské základny v řádu tisíců. Přesná čísla by měla být známa asi za měsíc.

Tvrdí také, že strana už se s tzv. kmotry rozešla. „Žádná kmotrovská hnízda už nedoutnají. Dodoutnala. Kde doutnala, tam jsme tvrdě zasáhli, třeba i zrušením celých oblastních organizací,“ uvedl.

Proč Fialu třetina lidí vůbec nezná?

List upozornil na fakt, že opozici v minulosti vždy rostly preference a obvykle opanovala i žebříček populárních politiků. „Proč dnes ODS nemá v první dvacítce vůbec nikoho?“ zajímalo deník. Fiala v tomto ohledu část viny svaluje na média. „Dřív jsme také měli jiný mediální trh, byl tu svobodný veřejný prostor, nebudoval se tu kult osobnosti Andreje Babiše, nebylo možné, aby firmy člena vlády získávaly státní zakázky,“ reagoval Fiala s tím, že není snadné upozorňovat na chyby vlády, když její člen má svá média. Na to ale list poukázal na fakt, že podle průzkumů Fialu třetina lidí vůbec nezná a zda za to mohou také média. „Mě to nezneklidňuje, i v politice platí, že si na vás lidé musejí zvyknout, a to chvíli trvá. Nešel jsem do politiky, abych zazářil jako kometa a za chvíli byl pryč,“ odpověděl vyhýbavě Fiala.

Když říkám, že tu daň zruším, myslím to vážně. Co nesplnili mí předchůdci, mě nezajímá

Deník také zajímalo, zda si myslí, že působí věrohodně, když ODS navrhuje zrušit daň z nabytí nemovitosti, přitom když byla ODS ve vládě, tuto daň pomáhala zvýšit. „Mě to, co některý z mých předchůdců slíbil a nesplnil, nezajímá,“ reagoval Fiala s tím, že byl zvolen do čela ODS proto, aby dělal dobrou pravicovou politiku. A k té rušení zbytečných daní a zjednodušování byrokracie patří. „Když říkám, že zruším daň z nabytí nemovitosti, myslím to vážně,“ řekl.

Okolo Babiše se buduje mediální kult osobnosti

List také zajímal Fialův názor na to, že o střetu zájmů Babiše se ví od začátku, a přesto jeho hnutí ANO vévodí žebříčkům popularity. „Proč útoky ODS a TOP 09 nefungují?“ ptal se deník. Fiala přiznal, že to neví. Podle něj se buduje mediální kult osobnosti, který podle něj vůbec neodpovídá tomu, co Babiš předvádí. „Protože on ve vládě moc úspěšný není, tam se realizuje politika levého křídla ČSSD, nikoli ANO, ale v médiích je Babiš za toho, kdo tu všechno řídí,“ uvedl Fiala.

Naznačil ale, že pokles popularity Babiše a jeho hnutí je jen otázkou času. „Ti, kdo byli znechucení z toho, co se dělo v klasických stranách, a ztratili důvěru v tradiční řešení, i přes velkou mediální masáž uvidí, že to, co se jim tady nabízí, je jen iluze a nefunguje to. V tom jsem optimista, myslím, že lidé už začínají vidět,“ uzavřel Petr Fiala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …