Šéf OSN Pan Ki-mun kritizoval volby u separatistů na východě Ukrajiny

04.11.2014 13:50

Volby, uspořádané v neděli proruskými separatisty na východě Ukrajiny, dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil za "nešťastné" a "kontraproduktivní". Současně vyzval všechny strany konfliktu k dodržování mírových dohod, uzavřených počátkem září v Minsku. Evropský parlament podle šéfa svého právního výboru separatistické volby neuzná.

Šéf OSN Pan Ki-mun kritizoval volby u separatistů na východě Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

"Volby na východě Ukrajiny jsou nešťastným a kontraproduktivním krokem ve vývoji událostí. Vyzývám všechny strany, aby se rychle vrátily k úplnému dodržování minských dohod v souladu s jejich literou i duchem," prohlásil Pan Ki-mun na jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni. Generální tajemník OSN upozornil, že konflikt na východě Ukrajiny vytváří "dělící čáry" i za hranicemi regionu a ohrožuje možnosti řešení některých globálních problémů.

Europarlament legitimitu voleb neuzná

Proruští rebelové si v nedělních volbách nechali potvrdit vedení svých neuznávaných "republik" na východě Ukrajiny. Výsledky respektuje Moskva, Západ a Kyjev naopak hlasování neuznaly a označily ho za porušení mírových dohod.

"Evropský parlament neuzná legitimitu voleb v samozvaných republikách Luhansk a Doněck, protože nebyly splněny základní ústavní předpoklady pro jejich platnost," uvedl český europoslanec Pavel Svoboda, který v EP předsedá Výboru pro právní záležitosti. Separatistické volby označil za "volby v ukrajinských Sudetech" a ujistil, že evropští politici nesehrají roli někdejšího lorda Runcimana, který během mnichovské krize nutil československou vládu splnit "hanebné požadavky sudetských Němců, diktované Hitlerem".

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal na 4000 mrtvých. Příměří, vyhlášené 5. září, bývá často porušováno. Pro separatistických volbách zesílily obavy z obnovení velkých bojových operací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…