Šéf SPD Okamura nejspíš volil kandidáta TOP 09. Pekarová mu děkuje

23.09.2022 22:31

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v pátek na Praze 6 vhodil svůj hlas dosti překvapivému kandidátovi. Svým volebním lístkem totiž dost možná podpořil reprezentanta vládní koalice SPOLU – senátora Jiřího Růžičku kandidujícího za TOP 09. Nešlo však o záměr. Okamura chtěl vyjádřit svůj nesouhlas s politikou TOP 09 poškozením volebního lístku, zřejmě tak však učinil způsobem, který nebrání platnosti jeho hlasu. „Děkujeme srdečně,“ raduje se TOP 09 z podpory od šéfa SPD.

Šéf SPD Okamura nejspíš volil kandidáta TOP 09. Pekarová mu děkuje
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Dosti nečekaná podpora vládní koalici od šéfa SPD vzešla z jeho dosti nepovedené snahy o protest.

Poté co se Okamura nechal slyšet, že volby budou „referendem o vládě“, vybral si volební lístek současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičky (za TOP 09) a chtěl jej znehodnotit. „Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsem ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ řekl pro ČTK.

Jeho snaha uškodit kandidátovi vládní koalice však nejspíše bude kontraproduktivní a hlas bude uznán jakožto platný. Podle volebního zákona je totiž volební lístek neplatný, pokud není na předepsaném tiskopise, není vložený do úřední obálky nebo je přetržený a pouhé natrhnutí nemusí k jeho neplatnosti stačit. Poškozený či přeložený lístek platný je a hlasovací lístky, na nichž je jméno škrtnuto, se stále počítají podle zákona ve prospěch daného kandidáta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pokud není přetržený, tak platný je. Může být poničený, nesmí být přetržený, ale musí z něj jít vyčíst ty údaje. I pokud je tam něco dopsané, ale je z toho patrné, co to je, tak v tu chvíli je ten lístek platný,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška pro server Novinky.cz.

„Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas pro Jiřího Růžičku,“ ocenila za podporu svého kandidáta TOP 09.

A sám senátor poslance opozičního hnutí odměnil mrkajícím smajlíkem a slovy: „Je to rebel, ten pan Okamura.“

Z Okamurova hlasu pro kandidáta vládní koalice SPOLU se těší i předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Pane Okamuro, děkujeme!“ je šťastná z toho, že předseda SPD volil kandidáta její strany. Připojila též koláž, kde je Okamura vyobrazen coby „volič TOP 09“.

Sám Okamura připustil, že dost možná ve volbách pomohl kandidátovi koalice SPOLU. „Přeškrtl jsem celý volební lístek, včetně jména kandidáta, a pakliže je takový lístek považován za platný, tak je to otázka srozumitelnosti volebního zákona,“ pronesl pro Novinky.cz s tím, že doufá, že v případě, že hlas bude skutečně platný, tak „to nebude rozhodující hlas pro pana Růžičku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…