Šéf Sněmovny reprezentantů Ryan se setká s Babišem. Se Zemanem ne

23.03.2018 13:35

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan se v pondělí setká s českým premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Na dotaz ČTK to dnes potvrdila mluvčí vlády Barbora Peterová. Ryanova návštěva v Česku je soukromá, podle informací ČTK se v zemi Ryan zdrží několik dní. V úterý se zúčastní uzavřené debaty se studenty a konference v Senátu, vystoupí také na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny. S prezidentem Milošem Zemanem se nesetká.

Šéf Sněmovny reprezentantů Ryan se setká s Babišem. Se Zemanem ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Rayn přiletí do Prahy v neděli i s rodinou. Pondělní schůzka s premiérem bude stejně jako většina jeho programu neveřejná. Všechny akce, na kterých se třetí nejvyšší představitel USA objeví, jsou pouze pro zvané hosty. V pondělí Ryan podle informací ČTK zavítá na americkou ambasádu a poskytne rozhovor Rádiu Svobodná Evropa.

S dalšími českými politiky se Ryan setká během svých vystoupení v Poslanecké sněmovně a v Senátu. V jeho programu není návštěva u prezidenta Miloše Zemana, sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V úterý Ryan promluví na zvláštní schůzi Poslanecké sněmovny, která začne ve 14:00. Následně, od 15:30, by se měl přesunout do Senátu na konferenci s názvem Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře – 100 let poté.

Dopoledne bude Ryan debatovat se studenty a akademiky. Původně se diskuse, kterou organizuje Politologický klub Fakulty sociálních věd, měla konat v Karolinu. Z bezpečnostních důvodů však bude zřejmě v Senátu.

O návštěvě Ryana mluvil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) už začátkem ledna při setkání s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. Ambasador návštěvu později potvrdil.

Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Českou republiku, byl prezident Barack Obama v roce 2010. V Praze se tehdy konal americko–ruský summit, během něhož Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci tehdy bilaterálně jednali i s hlavou českého státu Václavem Klausem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…