Šéf TOPky Pospíšil si ťuká na čelo: Co to pražský primátor vymyslel, podivil se pro PL

27.03.2019 14:27

Server Aktuálně.cz v úterý informoval o záměrů pražského primátora Zdeňka Hřiba, jak srazit cenu bytů. Praha prý připravuje analýzu ve spolupráci se společností PRE, která podle počtu elektroměrů zjistí, kolik bytů je prázdných a majitelé si je koupili pouze na investice. Těm by poté hrozila vyšší daň z nemovitosti. Proti tomu se ohradil předseda klubu pražských zastupitelů TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil.

Šéf TOPky Pospíšil si ťuká na čelo: Co to pražský primátor vymyslel, podivil se pro PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Jsou tady tvrzení, že se mnoho bytů v Praze prodává pouze na investice a zůstávají prázdné. Jedni říkají, že je jich zanedbatelný počet, druzí, že jde o zásadní problém, který zvyšuje cenu bydlení v metropoli. Ve skutečnosti je ale dostupných jen velmi málo objektivních dat, která by pocházela z nezávislých zdrojů," uvedl Hřib pro Bakalovo Aktuálně. 

Jiří Pospíšil v reakci na zmíněný článek a výroky primátora Zdeňka Hřiba jednoznačně odmít myšlenku, že by hlavní město mělo sledovat využívání soukromých bytů prostřednictvím elektroměrů. Zároveň se také vyslovil proti myšlence, že by Praha měla iniciovat zdanění prázdných bytů, protože takový návrh považuje za nepřijatelný a omezující soukromé vlastnictví.
 
 
Praha musí podle Pospíšila řešit bytovou krizi jinak. „Pokračujme v uvolňování podmínek pro výstavbu nových bytů místo toho, abychom posuzovali, zda vlastníci bytu svůj majetek využívají podle představ části politiků,“ uvedl Jiří Pospíšil, který dodal: „Špehování soukromých bytů prostřednictvím elektroměrů považuji za nepřijatelný zásah do soukromí. Daň z prázdných bytů by pak znamenala útok na základní právo občanů - právo na soukromé vlastnictví.“ 
 
Podle Pospíšila by tento návrh navíc mohl paradoxně poškodit ty občany, kteří šetří s elektrickou energií. „Znamená to, že ten, kdo neplýtvá s elektřinou, bude také zdaněn?“ doplnil předseda TOP 09.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…