Šéf Tatry přiznal: Nabízel jsem úplatek. Chtěl jsem si je vyzkoušet

23.08.2012 7:21

Ronald Adams, šéf automobilky Tatra, který byl v pondělí obviněn z uplácení bývalého náměstka ministra obrany Martina Bartáka, v rozhovoru připustil, že mezi ním a Bartákem určitá nabídka zazněla. Trvá však na tom, že korupci jenom předstíral, aby zjistil, kdo má o úplatek zájem.

Šéf Tatry přiznal: Nabízel jsem úplatek. Chtěl jsem si je vyzkoušet
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Adams celou v rozhovoru pro Lidové noviny popsal tak, že jej již v únoru oslovil zbrojař Michal Smrž (spojený s náměstkem Bartákem) s žádostí o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémovou realizaci dodávky terénních vozidel Tatra pro českou armádu (neboť v té době existoval politický tlak na zrušení zakázky).

„Vedl jsem konverzaci s panem Smržem, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze. Proto jsem řekl: Kdybychom zaplatili dvacet milionů, co byste pro nás mohli udělat,“ popsal schůzku v brněnském hotelu Holiday Inn, kterou si nahrál, ovšem nahrávku si dlouho nechával pro sebe, neboť neměl zájem aféru rozdmýchávat. „Mým cílem není žalovat lidi, mým cílem je přispět k dosažení takového prostředí, aby prospělo Tatře,“ ujišťuje manažer.

Zdůrazňuje, že v konverzaci se Smržem nikdy nepřipustil, že by úplatek byl skutečně zaplacen. „Řekl jsem: Kdybychom měli souhlasit, nemohlo by to být víc než dvacet,“ zdůrazňuje. Bavil se o tom prý jenom proto, aby zjistil, kdo požaduje peníze.

Jenže později, když jeho slova začala být interpretována jako vážně míněná nabídka úplatku, byl nucen o ní promluvit. „Pochopil jsem, že pan Smrž a pan Barták vykonstruovali příběh o tom, že jsem nabízel úplatek,“ říká Adams pro LN.

Variantu, že nabídka úplatku mohla být jen provokace, naznačil i zbrojař Smrž, který byl později obviněn z korupce společně s Martinem Bartákem.  „Když si v hlavě přehraju některé ty dvojsmyslné narážky, mohla to ze strany Adamse už tenkrát být provokace,“ řekl zbrojař již v minulosti Lidovým novinám.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…