A jak je na tom Česko s kontrolou trhu lihovin dnes? „Pevně věřím, že má trh pod kontrolou více,“ řekl Petr Pavlík. To, že je o Unii výrobců a dovozců lihovin slyšet opět o něco více, vysvětluje tím, že se opatření od prvních úmrtí příliš nezměnilo. Podle Pavlíka se opět objevují podezřelé kanistry a opět umírají lidé. Mezi hlavními nešvary vidí Pavlík prodejní automaty na alkohol.
Dalším problémem, na který chce UVDL upozornit, je stav schvalování zákonů. Konkrétně na dobu trvání. Podle Pavlíka by bylo třeba novely zákonů spojené s alkoholem udělat jiným postupem než standardním procesem. Jinak se aktuálních změn dočkáme až na podzim, tedy rok po vypuknutí aféry. Proto dnes zástupci UVDL adresovali orgánům státní správy výzvu, v níž požadují zrychlení legislativního procesu a zpřísnění podmínek pro výrobu a prodej tvrdého alkoholu.
Pavlík odmítá tvrzení, že by si změnou zákonů nahrávali do karet sami členové UVDL, tedy větší výrobci. Podle něj není malovýrobce žádným konkurentem, navíc jsou často sami členy. Co by se naopak mělo řešit, zdali je výrobce etický se vším všady nebo černý.
Podle Pavlíka byl loňský odhad, že nelegálního původu je až pětina vypitých lihovin, podstřelený. Šéf unie Palvík má za to, že z černého trhu pocházelo až 25 procent alkoholu. Momentálně by to mělo být mezi pěti až deseti procenty.
Devět měsíců po vypuknutí aféry umřelo celkem 45 lidí, od začátku roku se objevilo dalších sedm případů.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.
Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.
autor: jno