Šéf UVDL: Lihovin nelegálního původu byla loni čtvrtina, ne pětina

13.05.2013 18:40

Loňský odhad Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), že nelegálního původu je zhruba pětina všech v tuzemsku vypitých lihovin, byl podle jejího předsedy Petra Pavlíka podceněný. Jednalo se totiž až o 25 procent. Dnes, více než půl roku po vypuknutí aféry, pochází z černého trhu zhruba pět až deset procent. Pavlík to řekl v Impulsech Václava Moravce.

Šéf UVDL: Lihovin nelegálního původu byla loni čtvrtina, ne pětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavlík, předseda Unie výrobců a dovozců lihovin a generální ředitel STOCK Plzeň-Božkov

A jak je na tom Česko s kontrolou trhu lihovin dnes? „Pevně věřím, že má trh pod kontrolou více,“ řekl Petr Pavlík. To, že je o Unii výrobců a dovozců lihovin slyšet opět o něco více, vysvětluje tím, že se opatření od prvních úmrtí příliš nezměnilo. Podle Pavlíka se opět objevují podezřelé kanistry a opět umírají lidé. Mezi hlavními nešvary vidí Pavlík prodejní automaty na alkohol.

Dalším problémem, na který chce UVDL upozornit, je stav schvalování zákonů. Konkrétně na dobu trvání. Podle Pavlíka by bylo třeba novely zákonů spojené s alkoholem udělat jiným postupem než standardním procesem. Jinak se aktuálních změn dočkáme až na podzim, tedy rok po vypuknutí aféry. Proto dnes zástupci UVDL adresovali orgánům státní správy výzvu, v níž požadují zrychlení legislativního procesu a zpřísnění podmínek pro výrobu a prodej tvrdého alkoholu.

Pavlík odmítá tvrzení, že by si změnou zákonů nahrávali do karet sami členové UVDL, tedy větší výrobci. Podle něj není malovýrobce žádným konkurentem, navíc jsou často sami členy. Co by se naopak mělo řešit, zdali je výrobce etický se vším všady nebo černý.

Podle Pavlíka byl loňský odhad, že nelegálního původu je až pětina vypitých lihovin, podstřelený. Šéf unie Palvík má za to, že z černého trhu pocházelo až 25 procent alkoholu. Momentálně by to mělo být mezi pěti až deseti procenty.

Devět měsíců po vypuknutí aféry umřelo celkem 45 lidí, od začátku roku se objevilo dalších sedm případů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…