Šéf Ústavního soudu se zastal Zemana a varoval TOP 09

07.08.2013 16:12

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský varoval před účelovou a ukvapenou změnou Ústavy v části týkající se jmenování vlády prezidentem. Pro změny prezidentských pravomocí by podle něj byla nezbytná důkladná diskuse, a to až po sněmovních volbách. Nyní vhodná chvíle není, míní.

Šéf Ústavního soudu se zastal Zemana a varoval TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Rychetský ve středu také pro ČTK a ČT zopakoval, že prezident Miloš Zeman při jmenování úřednické vlády postupoval dosud v souladu s Ústavou. Rychetský je rovněž přesvědčen, že současné znění Ústavy zaručuje demokratický právní stát.

Objevují se nicméně hlasy, že historicky poprvé přímo zvolený prezident Zeman nerespektuje ústavní tradice a snaží se parlamentní demokracii nahradit prezidentským systémem. Bývalá koaliční strana TOP 09 ohlásila, že předloží návrh změn Ústavy, které by nově vymezily pravomoci prezidenta týkající se jmenování kabinetu. O změnách chce jednat se všemi stranami zastoupenými v Parlamentu. Vzorem má být německý model, kde má prezident první pokus na jmenování premiéra, další pokusy má sněmovna.

Žádné účelové změny Ústavy, varuje Rychetský

Rychetský je proti překotným úpravám. "Napřed je potřeba, aby proběhly volby, abychom měli demokraticky zvolený Parlament. Nejsem zastáncem jakýchkoliv účelových změn Ústavy. Myslím si, že dosavadní Ústava poskytuje dostatečný rámec pro zajištění základních parametrů demokratického právního státu v naší zemi," uvedl Rychetský, jehož dnes Zeman znovu jmenoval ústavním soudcem. Sboru i nadále bude předsedat. Před dílčími změnami základního zákona varoval nedávno i ústavní právník Aleš Gerloch.

Debata o prezidentských pravomocích se naplno rozjela poté, co první přímo volený prezident Miloš Zeman pověřil ekonoma Jiřího Rusnoka sestavením úřednické vlády přesto, že dosavadní vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM deklarovala většinu pro pokračování svého kabinetu.

"Vždyť tato koalice mu podala demisi. Přece prezident nemůže jmenovat vládu, která to naopak složila a podala demisi. Logické by bylo, aby jmenoval předsedou vlády představitele vítězné politické strany, ale ta to odmítla. Takže se dostal do situace, kdy neměl jinou možnost," dodal Rychetský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…