Šéf antimonopolního úřadu přišel do ČT s bonmotem o chcíplé koze

08.06.2014 14:51

Posledním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Před televizními kamerami vysvětloval, jaké zakázky prověřuje jeho úřad. Stížností je téměř třikrát víc než před čtyřmi lety. Nejde jen o papírové války, na kterých bohatnou lidé, kteří stížnosti podávají? Nemalé problémy přináší projekty dotované z evropských peněz.

Šéf antimonopolního úřadu přišel do ČT s bonmotem o chcíplé koze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„V porovnání s minulým rokem máme počet řešených věcí o třetinu vyšší,“ prozradil Rafaj hned v úvodu vysílání s tím, že rok 2014 bude z tohoto hlediska opět rokem rekordním. Dobrý stav podle ředitele nepanuje v oblasti evropských dotací, přičemž ÚOHS by o nich ani rozhodovat neměl, na to existují jiné evropské orgány. Dvě třetiny podnětů z této oblasti jsou z hlediska ÚOHS vlastně zbytečné, ale úřad se stížnostmi zabývat zkrátka musí.

Pomohla by koncentrace řízení

Práci ÚOHS prý často zdržují především sami stěžovatelé, když během zkoumání posílají postupně další a další podklady, čímž celý proces protahují, protože úřad podle zákona musí prověřit všechny dodané podklady, přičemž se mu prodlouží lhůta pro vydání konečného rozhodnutí. Často si stěžují firmy, které jen neuspěly ve veřejné soutěži. „To je podle toho starého českého: Soused má kozu, já ji nemám, tak chci, aby jemu chcípla,“ popsal klima Rafaj. Nesmíme zapomínat, že v celém procesu mohou hrát roli i soudy, které rozhodují v řádech let.

Tento chaos by podle ředitele vyřešila tzv. koncentrace řízení, která by zavedla povinnost podat všechny podklady najednou a dál už do procesu nevstupovat. Pomohlo by také, kdyby na zpracovatele podkladů, které se případně ukážou jako chybné, dopadly vyšší pokuty. Důležité přitom je, aby pokuty nešly za zadavateli podání stížností, ale za firmami, které je ve skutečnosti nakonec zpracovávají.

Boj proti kartelům

Úřad se zabývá také problematikou odhalování kartelů. I když fakta ukazují, že v loňském roce nebyla uzavřena žádná zásadní kauza. Rafaj ale oponoval, že to je běh na dlouhou trať. Jeden kartelový případ by měl být uzavřen letos, možná i dva. „První případ bude mít zásadní dopad na podnikání v dotčené oblasti,“ prozradil Rafaj. Odmítl ale prozradit cokoliv dalšího. Druhý případ, který ÚOHS došetřuje, se prý týká jednoho z velkých mobilních operátorů.

V obecné rovině ale platí, že dotažení těchto kauz dokonce trvá léta, a to po celé Evropě. ÚOHS v tuto chvíli řeší více než deset takových kauz. „Tyto případy jsou velmi složité, je třeba dělat místní šetření ekonomické analýzy, aby bylo možné říci, zda nedošlo k propojení podaných nabídek. Úkonů je strašně moc a v počátku se musí dělat v utajení, aby se neprozradilo, že úřad toto šetří, protože by pak bylo možné zamést důkazy,“ upozornil Rafaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…