Šéf bojovníků za svobodu dává políček Trumpovi: Měl chemický útok v Sýrii vyšetřit a ne vystřelit pánubohu do oken

16.04.2017 14:16

ROZHOVOR "Měli to vyšetřit a najít viníka. A ne vystřelit pánubohu do oken. Nikdo neví jak to bylo," říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz o chemickém zločinu v Sýrii a následném americkém odvetném útoku Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu a místopředseda SPO v Ústeckém kraji. "Myslím, že by v tomto neměli pokračovat. Velmoci by se měly dohodnout, a ne dělat samostatné útoky. Teď jejich vztahy ochladly a budou se těžko narovnávat," obává se.

Šéf bojovníků za svobodu dává políček Trumpovi: Měl chemický útok v Sýrii vyšetřit a ne vystřelit pánubohu do oken
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Vodička

Proč podle vás americký prezident Trump tak rychle zaútočil na syrskou základnu nedaleko Homsu. Jaká byla jeho motivace? Bylo to gesto spíše dovnitř USA, nebo vůči Asadovi, či Rusům s tím, aby ukázal - podívejte, i my jsme v Sýrii stále ve hře?

Domnívám se, že to byl uštědřený políček jak Asadovi, tak Rusům, aby se ukázalo, že Amerika má ty samé zájmy, které měla předtím. Myslím, že by v tomto neměli pokračovat a mělo by to být vyvážené. Velmoci by se měly dohodnout, a ne dělat samostatné útoky.

Jak vidíte tomu předcházející chemický útok na městečko v provincii Idlib. Samozřejmě je to odporný zločin, ale neměl se raději vyšetřit, aby bylo jisté, kdo je viník, a pak teprve případně nějak jednat?

Měli to vyšetřit a najít viníka. A ne vystřelit pánubohu do oken. Nikdo neví, jak to bylo. Byla to rychlá reakce, která je svým způsobem nepřijatelná, protože to nebylo vyšetřeno.

Co americká akce udělá se vztahy s Ruskem? Vypadá to, že dost ochladly, obě strany se shodují na tom, že jsou na dost nízké úrovni....

Vztahy byly dobře namířeny a situovány. Po americkém útoku ochladly a budou se těžko narovnávat.

Jak to vidíte se samotnou Sýrií. Dá se odhadnout, kdy válka skončí? Zůstane Sýrie po ní jednotným státem, nebo se rozpadne na několik útvarů?

Je těžké posuzovat, co se stane. Měl by převládnout rozum a státníci by se měli domluvit.

Američané a Rusové jsou sice konkurenti, ale například islámský terorismus je pro oba společný protivník. Samozřejmě, že nejen pro ně, je to nebezpečí pro celý svět. Nepřeváží podle vás tato hrozba v tom smyslu, že je donutí ke spolupráci?

Měli by se dohodnout na postupu proti němu. Vždy jsem odsuzoval a odsuzovat budu islámský terorismus. Je po celém světě. Nikdo si nemůže být jistý tím, že k nám nepřijde. Máme Velikonoce, přeji všem dobré svátky a hlavně mír ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …