Šéf dopraváků odmítl, že by hrozil kolaps kvůli odchodům policistů

05.09.2011 21:13

Zpřísnění zkoušek z autoškoly zásadně ovlivní nehodovost. Uvedl to v Impulsech Václava Moravce šéf dopravní policie. Nastávající řidiči se také mohou těšit na náročnější a delší výcvik se zaměřením na techniku jízdy.

Šéf dopraváků odmítl, že by hrozil kolaps kvůli odchodům policistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Uchazeči o řidičský průkaz by podle Leoše Tržila měli absolvovat více hodin na cvičišti. Novela, kterou nyní projednává sněmovna, by také měla ustanovit takzvané řidičáky na zkoušku. Ty by novopečení řidiči dostali třeba na dva roky, během kterých by se stále museli pravidelně účastnit tréninkových jízd. „V okolních zemích se toto opatření zásadně projevilo," pochvaloval si Tržil.

Kromě zpřísnění systému autoškol novela také zvyšuje minimální věk pro řízení silných motorek. Ty by nově mohli řídit lidé od 24 let. Přestože Tržil přiznává, že čtyřiadvacátníci mohou za volantem být opatrnější než adolescenti, zásadní zlepšení situace tato úprava nepřinese. „Když si někdo udělá kompletní papíry na silnou motorku, když předtím řídit neuměl, nebude efekt zas tak velký. Ten člověk si stále bude muset na tu motorku zvyknout," upozornil šéf dopravních policistů v Impulsech Václava Moravce. Dodal, že nehody na motorce jsou běžné i u lidí nad 40 let.

Osoba blízká v platnosti do dvou let

„Senátní zamítnutí úpravy o osobě blízké je jen částečný odklad," uvedl na radiu Impuls Tržil s tím, že problém osoby blízké se stejně musí vyřešit do dvou let. Podle něj by se Česká republika mohla inspirovat sousedními zeměmi, kde veškerou odpovědnost za auto nese jeho provozovatel, na jehož vůli leží i rozhodnutí, zda policii údaje o osobě blízké poskytne.

Masivní odchod policistů, před kterým varoval šéf policie Petr Lessy, podle Tržila dopravákům nehrozí. „Dopravní policie byla před pár lety doplněna řadou mladých pracovníků, kterým se nevyplatí odejít. Dopravní policii tedy pravděpodobně neochromí žádná odchodová vlna," uklidňoval Tržil.

Čtěte také:

Psychotesty v autoškole: Podle experta odhalí i drogově závislé 

Počet policistů klesne pod 40 tisíc, připustil Lessy 

Premiér Nečas: Rušení místních oddělení policie nehrozí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…