Šéf komunistů o „velmi špatném členovi vlády“: Je nedůvěryhodný!

01.06.2018 7:11

Šéf hnutí ANO a trestně stíhaný předseda vlády Andrej Babiš se ve čtvrtek dozvěděl, že 6. června bude podruhé pověřen, aby sestavil vládu. Stane se tak 9 dní před tím, než budou známy konečné výsledky referenda ČSSD o vstupu do vlády. Průběžné úniky informací naznačují, že se sociální demokraté rozhodnou pro vstup do vlády. Problémy by však Babiš mohl mít s komunisty, jejichž opoziční podporu potřebuje. A rozhodně ji nezíská zadarmo...

Šéf komunistů o „velmi  špatném členovi vlády“: Je nedůvěryhodný!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Podle informací páteční MF Dnes Babiš sice předběžně může počítat s tím, že sociální demokraté odsouhlasí vstup do druhé koalice s hnutím ANO, protože tomu nasvědčují průběžné výsledky, které od sociálních demokratů prosakují, ale problémy by mohl mít ještě s komunisty. Ti sice do koalice nevstoupí, ale bez jejich opoziční podpory se Babiš neobejde. ANO a ČSSD mají ve Sněmovně jen 93 křesel. Komunisté mají dodat dalších 15 poslanců, aby byla zajištěna většina.

A oněch 15 hlasů rozhodně nebude zadarmo. Předseda komunistů Vojtěch Filip dává stejně jako prezident Miloš Zeman najevo, že se mu nelíbí nominace europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) na post ministra zahraničí. Ani trochu není spokojen také s Adamem Vojtěchem, ministrem zdravotnictví za hnutí ANO. „Jeho výkon považuji za velmi špatný. Člověk, který je obklopen zaměstnanci farmaceutických firem jako svými poradci, pro mě není důvěryhodný,“ řekl Filip.

Ministr Vojtěch si na oplátku postěžoval, že o něm komunisté pronášejí kritická slova jen v médiích. Do očí mu je neříkají. Přitom se prý jen snaží udělat ve zdravotnictví pořádek. „Čtu si tu kritiku od komunistů jen z médií, osobně mi to nikdy neřekli. Když se snažíte ve zdravotnictví dělat pořádek, tak si naděláte nepřátele. Ale samozřejmě bych rád ve vládě pokračoval,“ bránil se člen vlády.

Pokud jde o Miroslava Pocheho, Babiš prý od tohoto sporu dává ruce pryč a chce nechat na předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi a prezidentu Zemanovi, aby o tohoto muže svedli bitvu. Podle deníku je pravděpodobné, že Hamáček nakonec ustoupí a na post ministra zahraničí jmenuje někoho jiného. Ministrem by se mohl stát např. Pocheho asistent z Evropského parlamentu Tomáš Petříček. Nebo Jan Kohout, který býval ministrem už v Zemanově úřednické vládě.

Zdá se, že největší jistotu, že bude ve vládě pokračovat, má ministryně financí Alena Schillerová. Naopak pod současnou ministryní obrany Karlou Šlechtovou se prý křeslo velmi kymácí a vůbec nemá jistotu, že bude v příští vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…