Šéf maďarské diplomacie dnes předá Babišovi 41 000 dávek vakcíny proti covidu

04.06.2021 7:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne v pražském O2 Universum převezme od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa dar v podobě 41 000 dávek vakcíny proti covidu-19.

Šéf maďarské diplomacie dnes předá Babišovi 41 000 dávek vakcíny proti covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

V Národním očkovacím centru se v 16:15 při této příležitosti uskuteční tisková konference. Podle vládního usnesení, zveřejněného v maďarském úředním věstníku, by Česko mělo dostat 40 950 dávek vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech.

V dubnu slíbily Česku vakcíny Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Na přeposlání zhruba 80 000 dávek se země domluvily poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU. Podle vyjádření úřadu vlády pro server Seznam Zprávy se vše opozdilo a vakcíny jsou slíbeny do konce června. Slovenský premiér Eduard Heger také při dubnové návštěvě ČR přislíbil dar 10 000 dávek od společnosti Moderna.

V pondělí přivezlo české vojenské letadlo z Bělehradu přes 100 000 dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech, které Srbsko Česku darovalo.

Od začátku vakcinace loni v prosinci bylo celkem rozdáno zhruba 5,54 milionu dávek, u většiny vakcín jsou potřebné dvě. Ukončené očkování má víc než 1,59 milionu lidí.

Jednoznačně nejpoužívanější vakcínou je v Česku očkovací látka Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Připadají na ni čtyři z pěti aplikovaných dávek. Přibližně desetiprocentní podíl mají vakcíny od společností Moderna a AstraZeneca. Jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson má zhruba jednoprocentní podíl na všech podaných dávkách. Kolik je v Česku v současnosti k dispozici dávek očkování, ministerstvo ve statistikách na webu věnovaném onemocnění covid-19 neuvádí.

Tempo vakcinace v Česku v poslední době zrychluje. Více než 100 000 dávek za den dokázali zdravotníci naočkovat zatím pětkrát, z toho třikrát minulý týden a dvakrát tento. Ve středu dostalo očkování rekordních téměř 110 000 lidí.

Za celý květen bylo v Česku aplikováno více než 2,1 milionu dávek některé ze čtyř používaných očkovacích látek. V dubnu to bylo necelých 1,5 milionu a v březnu přes milion.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…