Šéf německé diplomacie se sešel s Putinem. Noviny píší, o čem prý jednali

21.11.2014 8:47

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v posledních dnech vyvíjí mimořádnou aktivitu při hledání řešení krize na Ukrajině. Osobně navštívil Kyjev, poté odjel na neplánované setkání do Moskvy a včera svůj hektický týden zakončil jednáním se svým polským protějškem Grzegorzem Schetynou.

Šéf německé diplomacie se sešel s Putinem. Noviny píší, o čem prý jednali
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Pozornost světových médií pochopitelně vzbudila nejvíce jeho návštěva Moskvy, kam přijel Steinmeier rovnou z Kyjeva, kde jednal s premiérem Jaceňukem i dalšími představiteli současné ukrajinské vlády. Ukrajinský premiér zmínil, že by „Rusové měli dodržovat to, co podepsali v Minsku“. Jak si všímá britský deník Daily Mail, pozvání Moskvy přišlo na poslední chvíli. Od letošního července tak jde o vůbec první návštěvu takto významného evropského politika v Moskvě. Německý diplomat se vedle prezidenta Putina sešel i s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.

Na tiskové konferenci pořádané po skončení rozhovorů se podle agentury Reuters Steinmeier příliš optimisticky nevyjadřoval. „V současné situaci není žádný důvod k optimismu. Kdybych byl s děním na Ukrajině spokojen, tak bych tady nebyl," prohlásil Steinmeier otevřeně. Oba diplomaté se zároveň nechali slyšet, že klíčem k vyřešení napjaté situace na Ukrajině je dodržování dohod o příměří, které byly podepsány v Minsku za účasti zástupců Kyjeva, Moskvy i proruských separatistů. I na této tiskové konferenci však bylo podle Reuters patrné, že mají oba politici na ukrajinskou krizi odlišný názor.

O mnoho optimističtější nebyl sociálnědemokratický německý ministr ani po návratu do Berlína, kde se mezitím setkal s polským ministrem zahraničí Schetynou. „Nacházíme se nyní skutečně ještě příliš daleko od bodu, kdy dojde k deeskalizaci konfliktu a politické stabilizaci situace na Ukrajině," sdělil německým novinářům Steinmeier, ale o bližších detailech schůzky s prezidentem Putinem nehovořil. Britský deník Daily Mail cituje ministrova mluvčího Martina Schaefera, který pouze diplomaticky poznamenal, že „jednání se nesla v duchu serióznosti a upřímnosti“.

Deutsche Welle cituje polského ministra, který po setkání zmínil, že „členské země Evropské unie vzhlíží k ukrajinskému konfliktu se společným znepokojením“. Podle Schetyny je stávající krize na Ukrajině „důležitým testem schopností Evropy učinit společný politický krok“. Steinmeier zároveň nazval anexi Krymu „flagrantním porušením mezinárodního práva“. Odsoudil také vyjádření předsedy lobbistického sdružení Německo-ruské fórum Matthiase Platzecka, jenž v rozhovoru pro deník Neue Presse poznamenal, že „je třeba najít takové řešení, po kterém se nebude Putin cítit jako poražený“.

Ještě zevrubněji se návštěvě německého ministra zahraničí v Moskvě věnuje americký deník The New York Times. Steinmeier hodlá podle autora tohoto komentáře pokračovat v Obamově smířlivém stylu politiky vůči Rusku a „jako představitel německé levice rovněž navazuje na své předchůdce, kteří se snažili o zachování poklidných vztahů s Moskvou i v dobách Sovětského svazu“. Steinmeier je ve složité pozici, protože jeho Sociální demokracie (SPD) je v koalici s CDU/CSU Angely Merkelové. Ta ovšem po setkání s Putinem na summitu G20 v Brisbane zaujala ještě více protiruský postoj.

Zatímco příznivci německých sociálních demokratů nachází vůči smířlivému postoji Steinmeiera k Rusku pochopení, jiní tvrdí, že jeho umírněná politika nepřinesla žádné pokroky. Konzervativní německý deník Frankfurt Allgemeine Zeitung dokonce snahy Steinmeiera přímo zesměšňuje a nazývá jeho styl zahraniční politiky vůči Rusku politikou otevřených dveří. Deník New York Times naproti tomu oceňuje jeho diplomatickou roli při urovnání sporů mezi Spojenými státy a Německem způsobených aférou s odposlechy.

Americký deník si rovněž všímá nedávného vyjádření Steinmeiera, ve kterém vysvětloval svůj pohled na ukrajinskou krizi a Rusko. „Měli bychom se rozloučit s iluzí, že může být bipolární svět nahrazen multipolární variantou. Hledáme nyní novou podobu světového řádu, protože nyní žádný neexistuje. Z toho důvodu je dnes mnohem složitější řešit krize, než tomu bylo např. před deseti či dvaceti lety. Nemáme prakticky žádnou možnost, jak ovlivnit domácí dění v Rusku. Musíme však trpělivě postupovat krok za krokem a zasadit se o to, aby krize nevyústila v totální válku. Nesmíme se nechat odradit dílčími neúspěchy," cituje New York Times Steinmeiera.

New York Times rovněž nabízí pohled bývalého amerického velvyslance v Německu Johna Kornbluma, který měl možnost se v době svého působení se Steinmeierem několikrát setkat. „Mám z něj smíšené pocity. Rusové mu prostřednictvím Ukrajiny uštědřili do tváře mnoho políčků. Přesto jej to od jeho smířlivé politiky vůči Moskvě neodradilo," vyjadřuje se Kornblum ke Steinmeierově politice s notnou dávkou kritičnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…