Šéf neziskovky sepsul OSN, EU, Zemana, české vnitro a nepřímo i Obamu

01.09.2015 22:22

Evropská unie i USA čekají na pořádné lídry. Současná EU, ale i OSN jsou neakceschopné, posteskl si v dnešním pořadu Hyde Park Martin Rozumek, ředitel neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům. Kritizoval také Ministerstvo vnitra za to, v jakých podmínkách žijí běženci v uprchlickém táboře v Bělé.

Šéf neziskovky sepsul OSN, EU, Zemana, české vnitro a nepřímo i Obamu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Nejprve ale vysvětlil, že Organizaci pro pomoc uprchlíkům nejvíce přispívá Evropský sociální fond. Jeho smyslem je vyrovnávání nerovností napříč Evropou, ČR je stále počítána mezi chudší země EU, proto k nám plynou prostředky na migraci.

Málokdo je tak prokontrolován jako neziskovky pro migranty

Pochybnosti jednoho z diváků o tom, zda jsou prostředky na provoz této neziskovky využívány účelně, se snažil rozptýlit tvrzením, že jen loni jeho organizace prošla asi 25 kontrolami. „Mohli bychom uživit člověka a půl jen na kontroly. Málokdo je tak prokontrolován jako neziskovky z oblasti migrace,“ podotkl.

K činnosti své organizace uvedl, že lidem, kteří v naší zemi požádají o azyl, poskytují sociální a právní poradenství. Připravují je na pohovory při hledání práce, vyhledávají jim práci. „Žadatelé o azyl mají z evropského práva nárok na bezplatnou právní pomoc,“ vysvětlil Rozumek s tím, že Organizace pro pomoc uprchlíkům zaměstnává osm právníků a 15 sociálních pracovníků. Největší část financí, asi 65 %, jde na mzdy, zbytek jsou příspěvky zaměstnavatelům, kteří uprchlíky zaměstnají.

Mzdy v naší neziskovce jsou příliš nízké

Rozumek přiznal, že zájem o služby „jeho“ neziskovky je ze strany migrantů větší, než mohou poskytnout. Pracovníci u nich ale vydrží jen pár let či měsíců, protože výše mezd se řídí tabulkami Ministerstva vnitra a platy jsou tak nízké, že dříve či později odsud lidé odcházejí jinam.

Ohledně současné uprchlické vlny řekl, že uprchlíci většinou naší zemí jen projíždějí. U nás chtějí běženci zůstat jen v případě, že už mají v naší zemi nějakou vazbu.

To, zda se uprchlíci rozhodnou zůstat v nějaké zemi, především ovlivňuje to, zda už v ní mají nějakou komunitu nebo příbuzné, dále pak obtížnost jazyka a výdělkové možnosti. „To vše vytváří naši zemi jako neatraktivní pro běžence,“ podotkl.

Vojenský zásah by EU vyšel levněji, než se o migranty starat

Moderátor se také zeptal, zda by pro EU nevyšlo levněji, než se starat o statisíce uprchlíků, v některých zemích vojensky zasáhnout, a docílit tak toho, aby odsud lidé neutíkali před diktátorskými režimy. Rozumek si myslí, že EU měla dávno vojensky zasáhnout proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a podpořit Syrskou osvobozeneckou armádu už v době, kdy údajně začal používat chemické zbraně. Připustil, že zasáhnout vojensky proti Eritreji by vyšlo levněji, než se starat o uprchlíky. V této zemi je totiž zaveden institut tzv. národní služby, což je prý vlastně forma otroctví. Proto odtud utíká tolik jejích obyvatel.

Byl smutný z návštěvy Zemana v Moskvě

Posteskl si také, že OSN je neakceschopná, protože mnohé návrhy Rusko často vetuje. Rozumek tak možná narážel právě na situaci okolo Sýrie, nad tamním prezidentem totiž Rusko drží ochrannou ruku. Uvedl také, že největšími producenty uprchlíků jsou každoročně Rusko a Čína. Proto prý byl smutný z letošní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moskvě.

Za neakceschopnou považuje také EU, které prý chybějí politici typu bývalého francouzského prezidenta Sarkozyho. Naznačil také, že se na skutečného lídra čeká také v USA, a to na nového tamního prezidenta.

V Bělé děti běhají bosé

Kritizoval také situaci v zařízení pro utečence v Bělé. Děti tam prý pobíhají bosé, je tam špína. A na místech, kde by si děti mohly hrát, jsou jen stany. Je to prý i tím, že v Bělé mělo původně být jen asi 80 lidí, nyní je jich tam 600. Na zlepšení podmínek prý Ministerstvo vnitra rezignovalo. Rozumek předpokládá, že jde o záměr migranty vyděsit, aby si řekli, že nebudou chtít zůstat v ČR.

Naznačil, že to zrovna nemusí být nejmoudřejší postup, protože ti nejchudší zůstávají většinou ve své zemi, jelikož nemají prostředky pohnout se dál. Mezi současnými běženci prý převažují movitější lidé. Většinou se v tamním konfliktu rychle zorientují, a aby měli peníze na cestu, mnohdy prodají veškerý svůj majetek, často i pod cenou.

 

 

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…