Šéf postižených Krása chce kvůli diskriminaci měnit zákon. Ministryně mu prý vyjde vstříc

16.03.2014 7:32

Připravit návrh změny zákona o sociálních službách na základě doporučení předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy se chystá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Informuje o tom server Novinky.cz, podle něhož je současné znění zákona v některých částech diskriminační.

Šéf postižených Krása chce kvůli diskriminaci měnit zákon. Ministryně mu prý vyjde vstříc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

„Nemohou vstát z postele, sami připravit ani si podat jídlo. Jsou závislí na nonstop asistenci dvacet čtyři hodin denně. Přesto nemohou být zařazeni do tzv. čtvrtého stupně závislosti, a stát jim tak upírá měsíčně několik tisíc korun příspěvku na péči: Zvládají totiž komunikovat a přibližně se orientují, jaké je zrovna datum,“ napsal server.

Kvůli tomuto nedostatku chce Ministerstvo práce a sociálních věcí podstatným způsobem zasáhnout do zákona o sociálních službách. A to tak, že chce zásadně změnit systém posuzování příspěvku na péči pro zdravotně postižené osoby.

Ministryně prý chce do měsíce svolat pracovní skupinu, která by posuzování dávek pro postižené měla řešit. Zabývat se bude návrhem čtyř variant, který Krása vypracoval.

Ten pro server  situaci ilustroval na případu čtyřicetileté Romany, která je vinou genetické nemoci upoutána na lůžko a potřebuje neustálou péči. „Přesto jí ale soud nárok na čtvrtý stupeň závislosti neuznal a místo 12 tisíc teď pobírá 8000 korun měsíčně,“ napsal server.

Výše příspěvku se totiž  stanovuje podle deseti základních životních potřeb. „Například životní potřeba stravování zahrnuje jak přípravu stravy, tak také vlastní příjem stravy. Hodnocení často probíhá tak, že pokud je klient schopen najíst se, tak zvládá stravování. Skutečnost, že strava musí být připravena a nandána na jídelní soupravu s podáním příboru do ruky jinou osobou, nemusí posuzující orgán vůbec zohledňovat,“ píše se v Krásově návrhu.

Server připomíná, že současné znění zákona o sociálních službách vzniklo za vlády ODS, znění příslušné vyhlášky, která je součástí zákona, připravovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí za ministra Jaromíra Drábka (TOP 09).

reklama

autor: vam

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…