Šéf pozemkového úřadu popsal, jakou kontrolou prochází vydávání majetku církvím

04.01.2014 11:02

Proces vydávání církevního majetku je podle ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka dostatečně transparentní. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Právo a také potvrdil, že v jedenácti případech úřad činí velkou rešerši v archivech, zda se jich netýkají Benešovy dekrety.

Šéf pozemkového úřadu popsal, jakou kontrolou prochází vydávání majetku církvím
Foto: zamek-kromeriz.cz
Popisek: Kroměřížský zámek

Právo se v obsáhlém rozhovoru věnuje církevním restitucím. Na otázky odpovídal ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček. Deníku mimo jiné sdělil, že církve požádaly o 137 tisíc hektarů lesů a polí. „To číslo je nutné brát s rezervou, protože jsou to pozemky, které by se měly vydat podle názoru církví, ale identifikaci, jestli je historický pozemek totožný s tím současným, provádíme až my. To se dozvíme až v průběhu,“ říká šéf úřadu.

Petr Šťovíček je přesvědčen, že většina majetku, o který církve a náboženské společnosti požádaly, se také vydá. „Myslím, že ano. U části majetku bude překážka pro vydání, protože byl například zastaven stavbou nebo že bude součástí územního plánu pro veřejně prospěšnou stavbu. Ale to bude jen malá část, ve většině případů jsme přesvědčeni, že k vydání dojde po právu,“ soudí ředitel SPÚ.

Nedovedu si představit, jak více zprůhlednit vydávání

Nyní se v souvislosti s vydáváním církevního majetku hojně debatuje transparentnost celého procesu. Petr Šťovíček pro Právo uvedl, že ministr zemědělství Toman požadoval, aby byly výzvy zveřejňovány na internetu. To prý proto, že minulé vedení ministerstva nemělo vůli je zveřejňovat a pozemkový úřad to nedělal, protože to zákon neukládal.

K dalšímu zprůhledňování procesu vydávání majetku Šťovíček nevidí mnoho možností, protože podle něj vše důležité je už veřejnosti dostupné.

„Nedokáži si představit, jak více bychom mohli zprůhlednit proces vydávání. Teď zveřejňujeme, kolik přišlo výzev, od jaké oprávněné osoby, jakého historického majetku se výzva týká, jak byla uzavřena dohoda, průběh schvalovacího procesu a zda byla či nebyla dohoda schválena,“ uvedl Šťovíček k transparentnosti celého procesu.

Úřad pracuje spolehlivě a důkladně

Šéf pozemkového úřadu se také domnívá, že kontrola správního řízení je dostatečná. „V případě vydávání zemědělských pozemků nebo lesů je kontrola dvojitá a důkladná. Například Lesy ČR připraví dohodu, provedou vlastní kontrolu dokladů, dohodu buď uzavřou, nebo ne, a případ postoupí nám. Pozemkový úřad vše znovu zkontroluje a rozhodne ve správním řízení,“ říká šéf úřadu s tím, že celý proces je poměrně transparentní.

Šťovíček však připustil, že při vydávání nezemědělských nemovitostí je kontrola pouze jednostupňová. „Tam dochází pouze k fázi uzavření dohody. To znamená, že kontrola ze strany státu je pouze v jednom případě, a to tím subjektem, který vydává,“ uvedl Šťovíček s tím, že v žádném případě nechce zpochybňovat vydávání nezemědělských nemovitostí. Nedovede však prý odhadnout, kolika pozemkům se vyhne kontrola ve správním řízení. Mezi tyto případy patří například kroměřížský zámek.

U jedenácti případů dělá pozemkový úřad velkou rešerši v archivech, zda se jich netýkají Benešovy dekrety. Právo se dotazovalo i na tyto kauzy. O konkrétních případech, které se nyní pečlivě prověřují, informovaly i ParlamentníListy.cz. Podle Šťovíčka je takový průzkum důležitý proto, že kdyby vydali majetek dotčený Benešovými dekrety, nebylo by možné vzít věci zpět. „Pokud rozhodneme o vydání, naše rozhodnutí už nesmí být nikdy zpochybňováno, ani vlastnictví církevního subjektu,“ říká k církevním restitucím v Právu šéf Státního pozemkového úřadu.

V závěru rozhovoru Petr Šťovíček vyloučil, že by kterýkoli ministr mohl zasahovat do církevních restitucí. „Nedokážu si představit ministra, aby do chodu úřadu, zejména správního řízení, zasahoval přímo,“ řekl Právu Šťovíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…