Šéf židovských obcí vypráskal Babáka: Je to jasný antisemitismus

14.07.2013 21:13

Šéf Federace židovských obcí Petr Papoušek označil výroky poslance Michala Babáka (VV) za slovník klasického antisemity. "Slova, která pan poslanec Babák pronesl na adresu ministra financí Jana Fischera, mají evidentně antisemitský podtext," řekl v rozhovoru pro server Prvnizpravy.cz.

Šéf židovských obcí vypráskal Babáka: Je to jasný antisemitismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Předseda Federace židovských obcí zároveň vyslovil svůj podiv nad tím, že na slova Babáka, které zazněla během diskuse v pořadu Otázky Václava Moravce, nezareagoval žádný z přítomných kromě samotného moderátora. Mimo to prý takové výroky z úst člena nejvyššího zákonodárného sboru mohou mít negativní dopad na veřejnost.

"V České republice byly před časem ze strany neonacistů organizovány antisemitské pochody. Domnívám se proto, že podobné výroky s úst poslance parlamentu mohou mít nebezpečný dopad na část společnosti," uzavřel Papoušek.

Poslanec Michal Babák v pořadu OVM urazil nového ministra financí Jana Fischera i jeho předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09), když řekl následující: "Žádný Žid nemůže být pro státní pokladnu horší než pan Kalousek."

Žid, Polák nebo jezevčík. Je to prý jedno

Za tato slova si vysloužil okamžitou kritiku. Nicméně si za nimi stojí a nevidí v nich nic rasistického, jak následně vysvětlil na svém facebookovém profilu. "Na svém výroku trvám a nevidím na něm nic rasistického. Slovo Žid není urážka, já sám mám židovské kořeny. Zamyslet nad sebou by se měli spíš ti, kteří toto slovo automaticky za urážku považují. Já jsem pouze vyzvedl obecně známou vlastnost, a totiž umění velmi dobře zacházet s penězi, která je Židům historicky vlastní, což koneckonců známe i z anekdot - stejně tak jsem mohl říct Polák nebo jezevčík," tvrdí Babák.

reklama

autor: adr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…