Šéfa pardubické ODS viní ze zpronevěry. Jde o peníze původně určené na kampaň

20.01.2015 19:27

Předseda oblastního sdružení ODS Pardubice Jiří Janků čelí trestnímu oznámení, které ho viní ze zcizení peněz sdružení, obelhání dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013. Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace.

Šéfa pardubické ODS viní ze zpronevěry. Jde o peníze původně určené na kampaň
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Celkem se měl neoprávněně obohatit zhruba o čtvrt milionu korun. Janků veškerá obvinění odmítá, problémy při financování kampaně nezjistila ani kontrola strany.

Janků dnes ČTK řekl, že za trestním oznámením spatřuje některé bývalé členy pardubické ODS, kteří jej v minulosti dlouhodobě kritizovali. "Je to snaha očernit mě a moji firmu," řekl Janků. Podle něj dva bývalí členové ODS, dnes již členové sdružení Patrioti Pardubic, několikrát podávali podnět k prošetření vnitrostranickým orgánům a nikdy nebylo nic prokázáno. "Ať prokážou, že jsem zpronevěřil peníze jednoho jediného sponzora," dodal s tím, že závěr musí udělat policie.

Janků také odmítl nařčení, že protizákonně profitoval na zakázkách pro město

Janků v roce 2013 při volbách podporoval Simeona Karamazova, který se nakonec do sněmovny jako jediný z regionu dostal - na rozdíl od tří politiků na vyšších místech kandidátky. Peníze sponzorů tehdy putovaly na účet společnosti eBrána, kterou Janků vlastní, nikoliv na účet ODS. Janků to odůvodňuje tím, že vedl na podporu Karamazova vlastní kampaň.

ODS ale jakékoliv finanční problémy nezjistila. "Řešili jsme to, peníze tam prokazatelně protekly mimo účty ODS, ale strana tím nebyla nijak dotčena, žádné peníze zcizeny nebyly. Ke stejnému závěru došla i celostátní kontrolní a revizní komise ODS. Byla to soukromá aktivita pana Janků," řekl ČTK předseda regionálního sdružení ODS Radim Jirout.

Janků také odmítl nařčení, že protizákonně profitoval na zakázkách pro město, kraj nebo jimi zřízené subjekty. Pro některé společnosti zmiňované v trestním oznámení podle něj firma eBrána nepracovala, pro další vytvářela webové stránky za běžných podmínek, zdarma či za symbolickou cenu.

Janků uvedl, že před několika týdny dostal několik anonymních SMS, které mu vyhrožovaly. "Podal jsem trestní oznámení, které se nyní šetří... Určité skupiny, kterým nevyhovuje nový směr ODS v Pardubicích, jenž reprezentuji, mají zájem o mé pošpinění," soudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …