Šéfka ERÚ se vyjádří k údajnému pokusu o ovládnutí úřadu

04.03.2014 6:29

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková bude dnes reagovat na údajný pokus o ovládnutí úřadu a destabilizaci energetického trhu v ČR. Má se týkat pozměňovacího návrhu k novele energetického zákona projednávané ve sněmovně. ČTK to sdělil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Sněmovní hospodářský výbor projednávání novely, která má vyjasnit situaci kolem účtování poplatků za obnovitelné zdroje energie, minulý týden přerušil.

Šéfka ERÚ se vyjádří k údajnému pokusu o ovládnutí úřadu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Pozměňovací návrh by podle Chvojky významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Chvojka ČTK sdělil, že Vitásková také osvětlí rozpor návrhu s českým i evropským právním řádem.

Jeden z pozměňovacích návrhů předložil místopředseda výboru Milan Urban (ČSSD). Podle serveru iHned.cz by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

Stanovení výše poplatků za distribuci elektřiny a plynu by se také nově stalo správním rozhodnutím, díky čemuž by firmy dostaly možnost se proti němu odvolat a jít případně ke správnímu soudu.

V čele ERÚ stojí předseda, kterého podle nového zákona na dobu šesti let jmenuje prezident republiky na návrh vlády. Předsedu zastupují tři místopředsedové, které si vybral předseda.

ERÚ vznikl na základě nového energetického zákona od 1. ledna 2001 vyčleněním oddělení z Ministerstva průmyslu a obchodu a z Ministerstva financí. ERÚ zahájil činnost 28. února 2001. Vitásková je v čele úřadu od srpna 2011. Před ní funkci zastávali Josef Fiřt, Pavel Brychta a Jana Novotná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…