Šéfka Trikolory otevřela téma Václav Klaus junior. Proč odstoupil? Je to jasné

02.08.2021 17:46

Václav Klaus mladší opustil vedení Trikolory kvůli osobní krizi, prozradila nynější předsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková. „Už dlouhodobě nebyl v pozitivní náladě,“ řekla s tím, že se tak Klaus mladší rozhodl kvůli krizi středního věku. Ona se prý na rozdíl od Klause mladšího „vzdávat neumí“ a míní, že je stejně dobrý lídr jako on. Že by na kandidátkách do podzimních sněmovních voleb zaujal místo svého syna někdejší prezident Václav Klaus, vyloučila. „Bylo by to nemístné, řekla bych až degradační,“ myslí si.

Šéfka Trikolory otevřela téma Václav Klaus junior. Proč odstoupil? Je to jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků České republiky. Letos kandidují do Poslanecké sněmovny společně s Trikolorou a Svobodnými v jednom uskupení s názvem Trikolora Svobodní Soukromníci

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí
Že si aktuálně Trikolora v předvolebních průzkumech příliš pěkné výsledky neodnáší, Majerové Zahradníkové nevadí. „Víte, jak je to s průzkumy. Vždycky záleží, kdo si je platí. Nevěřím relevanci těchto průzkumů, takže bych to ukončila,“ řekla politička pro PoliTalk k výsledkům průzkumů Median (3,5 %), STEM (2,6 %) a CVVM (2,5 %). Podle interních průzkumů strany se prý Trikolora do Sněmovny dostane.

„Moc dobře vím, jak to vypadalo v mnoha volebních kampaních a jak to vypadalo třeba v roce 2013, kdy kandidoval pan Babiš či na Slovensku pan Matovič. Realita byla úplně jiná. Osmdesát procent lidí se začne zajímat o politiku až v druhé polovině září. V tu chvíli začnou zvažovat, co je pro ně dobré,“ míní.

Sama se považuje za stejně silného lídra, jako byl Václav Klaus mladší. „Já tahoun jsem. Když něco dělám, dělám to na sto procent. Při kampani téměř tři měsíce nespím. Dávám tomu vše, abych si zpětně mohla říct, že jsem pro to udělala maximum,“ myslí si šéfka strany.

Že odešla z ODS za Klausem mladším, který nakonec z vedení strany ustoupil, nelituje. „Moje svědomí se střetávalo s příklonem (ODS) k TOP 09. Jsem typ člověka, který neudělá nikdy nic, co by nebylo v souladu s jeho svědomím. Takže pro mě to byla jediná možná cesta. Není to o tom, že jsem někam odešla. ODS odešla z pravice a z konzervativního vhledu,“ komentovala.

Václav Klaus mladší svůj politický projekt podle ní opustil kvůli osobní krizi, političku mrzí, že „se vzdal“. „Už dlouhodobě nebyl v pozitivní náladě. A víte, jak to někdy je. Muži prostě prožívají krizi středního věku různě. Já ho respektuji. Bylo mi to ale strašně líto, protože jsme si říkali, že pokud bychom měli být poslední dva, kteří budou pravicové hodnoty hájit, tak jimi budeme. Já se vzdávat neumím,“ posteskla si ke Klausovi mladšímu, jenž ve straně zůstává pouze coby expert na školství.

Co se týče prezidenta Václava Klause, Majerová Zahradníková i přes jeho náznaky řekla, že kandidovat za Trikoloru po odchodu svého syna nebude. Žádat někdejšího prezidenta o kandidaturu je prý nemístné. „Myslím, že pan prezident dosáhl svých nejvyšších met, ať už to bylo premiérství, či pozice prezidenta. Chtít po něm, aby kandidoval do Poslanecké sněmovny, z jeho pozice, jakou si v životě vybudoval, by bylo nemístné, řekla bych až degradační,“ hodnotí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…