Šéfredaktor Babišových novin: Vedení antimonopolního úřadu by neměla mít v rukou jedna politická strana

24.04.2015 8:40

Letos v červenci končí šestileté funkční období dosavadního předsedy Úřadu pro hospodářskou soutěž Petra Rafaje. Nad tím, zda bude Rafaj post šéfa antimonopolního úřadu zastávat i v dalším funkčním období, se na názorové straně dnešních Lidových novin zamýšlí jejich šéfredaktor, István Léko.

Šéfredaktor Babišových novin: Vedení antimonopolního úřadu by neměla mít v rukou jedna politická strana
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Rafajovo působení v čele ÚOHS nevykresluje v nijak růžových barvách. Na jedné straně prý navýšil počet úředníků, na druhé straně úspěšnost při řešení kauz vykazuje nevídaně sestupnou tendenci.

Podle Léka činnost ÚOHS směřuje spíše k byrokratizaci, než k hmatatelným výsledkům. „Navíc sílí přesvědčení, že ohnisko dozorové funkce ÚOHS se soustředilo na nepřiměřené detaily různých technických pochybení zadavatelů, která jsou velmi přísně postihována, aniž by došlo k zásadnímu posunu tam, kde se masivně porušuje zákon,“ hodnotí Léko nesmlouvavě dosavadní činnost antimonopolního úřadu.

Do funkce šéfa ÚOHS byl vysazen jako politický parašutista

Prapříčinou všech uvedených problémů je prý to, že Rafaj se před tím, než se ujal funkce, nikdy vážněji nevěnoval problematice hospodářské soutěže nebo veřejných zakázek. „Jako politický parašutista byl přímo vysazen na pozici předsedy ÚOHS z postu poslance ČSSD. Jak potom vyvracet podezření z vlivu jeho strany na rozhodování této důležité instituce?“ ptá se Léko. A vysvětluje, že Rafaj byl před svým jmenováním poslancem ČSSD za Moravskoslezský kraj.

Připomíná, že šéfa ÚOHS jmenuje prezident na návrh vlády. Rafaj prý nepatří mezi osoby, které by si Miloš Zeman přál v čele antimonopolního úřadu. Dokonce při nedávném setkání s Bohuslavem Sobotkou mu měl sdělit, aby Rafaje ani nenavrhoval. Jenže podle Léka návrh na jmenování Rafaje do čela ÚOHS na dalších šest let s účinností od 9. července premiér předkládá vládě už toto pondělí. „Velice zvláštní však je, že v jeho materiálu není sebemenší zdůvodnění, natožpak kompletní analýza, proč by měl tento zasloužilý sociální demokrat stát opět v čele mocné instituce,“ podotýká Léko.

Závěrem upozorňuje, že šéf antimonopolního úřadu má v rukou moc, která dokáže chod každého ministerstva, úřadu či podniku paralyzovat. Proto by tuto moc neměla mít opět v rukou jedna politická strana. „Byť se Rafaj formálně vzdal členství v ČSSD, tento úřad nemůže být podezírán, že je kladivem na řešení podnikatelských sporů, maskovaných za soutěžní šetření, nebo zbraní, kterou použije jedna strana koalice proti ostatním,“ uzavírá svůj komentář István Léko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…