Sehnal: Poškozené z Vrbětic musí odškodnit stát a pak to vymáhat po Rusku. Chybí tu garanční fond

28.04.2021 10:35

Českému státu chybí garanční fond, ze kterého by se vyplácelo odškodnění lidem poškozeným v případech, jakým jsou Vrbětice. Vyzývá k tomu předseda Aliance pro budoucnost a podnikatel Pavel Sehnal. “Pozůstalí po obětech a poškození majitelé pozemků se složitě domáhají náhrady škody, prioritou státu ale musí být včasné vyplacení poškozených a vláda má následně škodu vymáhat po vinících. V tomto případě po Rusku,” uvádí Sehnal.

Sehnal: Poškozené z Vrbětic musí odškodnit stát a pak to vymáhat po Rusku. Chybí tu garanční fond
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Místní občané, které jakýmkoli způsobem poškodil útok na vrbětický muniční sklad, musí být adekvátně odškodněni, ale státu podle Pavla Sehnala chybí systémový mechanismus pro takové případy. 

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

“Po zveřejnění detailů vrbětické kauzy, které ukázaly, že za explozí muničních skladů stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU se někteří politici ozvali s tím, že je třeba po Rusku vymáhat náhradu škody, která se dle dostupných zdrojů pohybuje kolem jedné miliardy korun. Pakliže má stát naprostou jistotu a důkazy, že Rusko za výbuchy stojí a tedy spáchalo na našem území teroristický čin, není se o čem bavit a Česká republika by nepochybně náhradu škody vymáhat měla,” konstatuje politik.

Jenže toto by prý měl být až druhý krok. “Na prvním místě stojí odškodnění místních lidí a podniků, které buď poškodila exploze jako taková a v druhém sledu její následky. Například znemožnění cestovat po místních komunikacích a zákaz přístupu na vlastní pozemky. Nesmíme zapomenout na to, že tamní zemědělci nemohli po řadu let vůbec obhospodařovat svá vlastní pole a lesy, čímž jim vznikly obrovské materiální škody a mohly je dostat na hranu existenčních potíží,” upozorňuje šéf Aliance pro budoucnost.

“V neposlední řadě je nutné pokud možno adekvátně odškodnit pozůstalé po dvou obětech, neboť exploze přímo způsobila smrt dvou českých občanů, pracovníků muničního skladu. Nikdo nemůže po našich občanech chtít, aby se ať už jednotlivě nebo koordinovaně sami obraceli na Ruskou federaci a žádali odškodnění. Toto je úkolem českého státu, který by měl adekvátní náhradu škody poskytnout a až následně ji vymáhat po Rusku,” zdůraznil Sehnal. 

Současné ruská kauza podle jeho slov ukazuje na zásadní nedostatek, kterým je absence státního garančního fondu. “Z něho by se systémově vyplácelo odškodnění poškozeným a pozůstalým po obětech v podobných případech. Nemusí se jednat zrovna jen o případ Vrbětice, ale potenciální jiné teroristické útoky. Je totiž známo, že u pojišťoven se proti teroristickému útoku pojistit nelze. Proto musí vzniknout garanční fond, který obětem poskytne adekvátní náhradu škody a následně bude tuto škodu vláda vymáhat po vinících,” dodává.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…