Sehnal: Připravme se na nové hrozby, demokratický svět je stále ohrožen

31.08.2021 15:13

Demokratický svět by se po ukončení afghánské války měl připravovat na hrozby nového typu a nepodcenit, že svět i nadále zůstává nebezpečným. Říká to předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal.

Sehnal: Připravme se na nové hrozby, demokratický svět je stále ohrožen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

“Nejen na příkladu Afghánistánu, kde jsme jako Západ pohořeli a utopili tam biliony dolarů a mnoho životů našich vojáků, vidíme, že svět se mění a hrozby, kterým čelíme, jsou stále nové. U nás v Evropě ze poslední roky vidíme, že klasické studené války jsou spíše minulostí a do popředí vstupují hybridní války a hrozby,” upozorňuje Sehnal.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

Připomíná, že nedávno již navrhoval, aby smlouvy NATO doznaly revize, protože konflikty v současném světě už spíše nebudou probíhat formou napadení jednoho státu druhým, ale více partyzánsky. “Troufám si říct, že jsem byl prví, kdo začal mluvit o potřebě reformy kolektivní obrany,” sděluje.

“Pokud budou chtít státy vést útoky různé povahy, nebudou volit klasické napadení, jako tomu bývalo dříve, ale vydá se cestou zformování teroristické skupiny, která bude útoky provádět buď fyzicky, anebo i moderními formami v podobě kyberútoků a hybridních způsobů,” popisuje šéf Aliance pro budoucnost.

Toto jsou podle něho nové formy hrozeb, na které se dnešní svět musí připravit. “Soupeření mezi jednotlivými světovými mocnostmi bude probíhat a nejspíš se i stupňovat a my nesmíme zanedbat přípravu. Jde o posílení zpravodajských služeb i odhalování zákulisních a propagandistických útoků,” uvádí dále politik.

“Skutečnost, že jsme odešli z Afghánistánu, by pro nás neměla znamenat, že se o věc už nebudeme starat. Tálibán pracuje s ročním rozpočtem 1 500 miliard dolarů, třetina z toho plyne z obchodu s opiem. Je třeba sledovat, zda se bude věnovat jen znovudobytému území Afghánistánu či se snažit podnikat teroristické útoky,” míní

Nesmíme prý usnout, protože svět rozhodně ukončením afghánské mise nepřestává být nebezpečným. “Budou probíhat kybernetické útoky, chemické útoky i útoky v oblasti biologických zbraní. Svět je neklidný. Proto by debata o NATO a jeho roli neměla skončit, ale naopak se zaobírejme tím, jak se lépe připravit na budoucí hrozby,” dodává Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…