Šel běhat a oběsil se. SPOLU: Lukašenko musí nést následky. Praktiky KGB

03.08.2021 13:53 | Ze sítí

Bývalý místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek reaguje na smrt běloruského aktivisty Vitalije Šišova, který byl nalezen oběšený v parku. „Praktiky KGB a jejich přátel. Nikdy se nezmění a Evropa musí přestat zavírat oči,“ má jasno Ženíšek. Přirovnání k dobám KGB použil i oficiální twitterový účet ODS s dodatkem, že za tu musí nést Lukašenkův režim následky.

Šel běhat a oběsil se. SPOLU: Lukašenko musí nést následky. Praktiky KGB
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Masový protest v běloruském Minsku z října 2020

Anketa

Je dobře, že se na kulturu a sport dostane jen omezené množství neočkovaných a dále již jen očkovaní?

hlasovalo: 8381 lidí

Šéf Běloruského domu na Ukrajině Vitalij Šišov pomáhal Bělorusům, kteří prchali ze země před represemi Lukašenkova režimu. Šišov byl od pondělí nezvěstný, dnes byl nalezen oběšený v parku nedaleko svého bydliště. Policie zahájila vyšetřování a pracuje s teorií, že jde o vraždu maskovanou jako sebevraždu.

Tento vývoj událostí nenechal chladným exposlance Marka Ženíška, podle kterého musí proti takovému jednání Evropa začít tvrdě postupovat. „Vital Šišov, který pomáhal Bělorusům prchajícím z vlasti, byl nalezen mrtvý. Praktiky KGB a jejich přátel. Nikdy se nezmění a Evropa musí přestat zavírat oči. Jinak únosy letadel a vraždy budou normou,“ připomněl Ženíšek nedávné nucené přistání letadla společnosti RyanAir v Minsku, kde byl poté zatčen běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič a jeho přítelkyně.

 

 

Přirovnání ke KGB a k dobám studené války použil i oficiální twitterový účet ODS. „Pokud se potvrdí, že aktivista Vitalij Šišov byl zavražděn na objednávku Lukašenkova režimu, musí za to běloruský režim nést následky. Vraždy občanů v exilu totiž silně připomínají chování KGB z dob studené války…“ stojí v prohlášení, podle kterého musí nést Lukašenko následky.

 

 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) je taktéž potřeba již zasáhnout proti běloruskému prezidentovi Lukašenkovi.

„Šišov si šel zaběhat a našli ho oběšeného v parku. Když ho našli, neměl u sebe telefon ani osobní věci. Policie zahájila vyšetřování a prověří všechny možnosti. Zabývat se bude také verzí, že sebevražda měla zamaskovat vraždu. Organizace Běloruský dům je přesvědčena, že šlo o likvidaci. Pokud se podezření potvrdí, je Lukašenko se svým režimem ještě nebezpečnější, než jsme si doposud mysleli. A je potřeba proti němu zasáhnout,“ tvrdí Zdechovský a připomíná aféru s atletkou Cimanouskou, která odmítla nucený návrat do země z olympiády v Tokiu a místo toho požádá o azyl nejspíše v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…