Sen Miroslava Kalouska: Vláda bez komunistů a Babiše, euro do pěti let, Drahoš na Hradě

30.05.2017 18:37

TOP 09 představila svůj program pro sněmovní volby. Předseda strany Miroslav Kalousek také v rozhovoru pro server iDNES.cz vysvětluje, jakou budoucnost by přivítal pro Českou republiku.

Sen Miroslava Kalouska: Vláda bez komunistů a Babiše, euro do pěti let, Drahoš na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

„Naším cílem je dvouciferný výsledek a o něm nepochybuji. Umím si ale představit i dvouciferný výsledek, který bude pro nás i Českou republiku neúspěch. A umím si představit i takový jednociferný výsledek, který by pro nás i Českou republiku byl úspěch. To záleží na tom, jestli se po volbách podaří složit vládu demokratickou, nebo ne. Tudíž bez komunistů a hnutí ANO,“ popsal svou představu Kalousek.

Celý rozhovor naleznete zde.

Ideální by podle Kalouska bylo sestavit vládní koalici od středu doprava, ale je si vědom toho, že se to nemusí podařit, takže opakuje, že bude TOP 09 ochotná uzavřít koalici s jakoukoli demokratickou stranu. Pakliže by se to nepodařilo a TOP 09 by skončila v opozici, Kalousek je připraven hájit demokratické principy i z opozičních lavic.

Je také připraven odejít z politiky, pokud mu dají voliči na srozuměnou, že už ho v poslaneckých lavicích nechtějí vidět. Každý den v politice může být tím posledním, poznamenává Kalousek smířen s vůlí voličů. Aby si je naklonil, s TOP 09 slibuje, že sníží sociální pojištění o osm procent.

„Peníze se na to dají brát úsporami z toho neuvěřitelného nabobtnání státu, který tady vláda za poslední tři roky způsobila. Jestliže dokázala za tři roky zvýšit mandatorní výdaje a nabrat 30 tisíc nových zaměstnanců, tak mnohem efektivnější a levnější státní správou je možné tyto prostředky snadno ušetřit,“ říká předseda TOP 09.

Ve vládě by také rád usiloval o postupné směřování k vyrovnanému rozpočtu. To, že dnes již bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) připravil i po několika letech ekonomického růstu rozpočet s padesátimiliardovým schodkem, považuje Kalousek za Babišovo selhání v roli šéfa státní kasy.

Podle Kalouska nám ke stabilitě pomůže také přijetí společné evropské měny, ke které se TOP 09 jasně hlásí jako jedna z mála českých politických stran.

A pak je tu ještě jeden faktor, který ovlivní budoucnost České republiky. Kalousek má na mysli prezidentské volby, ve kterých podporuje profesora Jiřího Drahoše.

„Zatím z té množiny osobností, které vyhlásily kandidaturu, má naše největší preference pan profesor Drahoš. Není vyloučeno, že se objeví ještě nějaká jiná významná osobnost obdařená navíc i nějakými politickými zkušenostmi. My sami žádného stranického kandidáta stavět nebudeme. A neobjeví-li se významná osobnost se všemi pozitivními stránkami, kterými disponuje profesor Drahoš, a ještě navíc by měla úctyhodné politické zkušenosti a neohlásí kandidaturu, tak je to téměř jistě pan profesor Jiří Drahoš.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…