Senát by měl doporučit start jednání s Makedonií o přístupu k EU

26.01.2014 8:58

Senát by měl podle svého evropského výboru v souladu s Evropskou komisí doporučit EU, aby zahájila přístupová jednání s Makedonií. Za důležité by měl označit také opětovné nastartování dynamiky přístupového procesu s Tureckem jako strategickým partnerem. Horní komora o tom rozhodne příští týden. Návrh bude projednávat na základě dokumentu, v němž Evropská komise hodnotila pokrok uchazečů ze západního Balkánu o členství v unii.

Senát by měl doporučit start jednání s Makedonií o přístupu k EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Komise členským zemím EU navrhuje zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií už pět let, rozhodnutí zatím nepadlo. Makedonie, která již je kandidátskou zemí, podle komise dostatečně plní potřebná politická kriteria. Musí však ještě zapracovat na uvedení potřebných reforem do praxe a posílit svobodu slova a nezávislost justice.

Komise doporučila udělit status kandidátské země Albánii.

V případě Turecka, které o členství požádalo už v roce 1987, komise ocenila pokračující reformní úsilí, připomněla ale také polarizaci politické situace v zemi, potlačování politické opozice v parlamentu a tvrdý postup státního aparátu vůči nesouhlasným hlasům.

Komise doporučila udělit status kandidátské země Albánii. Tato země by se ale měla více věnovat boji s organizovaným zločinem a korupcí a zintenzivnit reformy především v otázce vlády práva. Naopak dialog EU s Bosnou a Hercegovinou, jehož samotné zahájení bylo pozitivem, prý zatím příliš ovoce nepřinesl. Chybí proevropské reformy, například potřebné změny ústavy k zajištění rovnoprávnosti menšin, a země udělala malý pokrok k funkční tržní ekonomice i při sbližování svého práva s právem evropským.

Senát má na programu schůze, která začne ve středu, desítku evropských materiálů a předpisů. Kromě toho má ještě volit své kandidáty na ombudsmana. Adepty jsou jeho současný zástupce Stanislav Křeček a jeho předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…