Senát medailemi ocenil generála Bočka nebo cestovatele Zikmunda

27.09.2019 20:40

Armádní generál Emil Boček, cestovatel Miroslav Zikmund, publicisté Jefim Fištejn a Karel Steigerwald nebo rocker a někdejší ministr Michael Kocáb patřili k 12 osobnostem, které dnes Senát ocenil svými stříbrnými pamětními medailemi ke Dni české státnosti. Ocenění bylo udělováno už poosmé, poprvé jej předával nynější předseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera (ODS).

Senát medailemi ocenil generála Bočka nebo cestovatele Zikmunda
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Šestadevadesátiletý Boček, který byl za druhé světové války stíhačem britského letectva, jménem všech oceněných za udělené medaile poděkoval. „Senát byl jeden z prvních, který nezapomínal a nezapomíná na válečné veterány,“ uvedl mimo jiné. „Ocenění, které jsem dnes převzal, patří také mým kamarádům, kteří už nejsou mezi námi,“ dodal.

Kubera ve své řeči varoval před rozdělováním společnosti. „Nezapomínejme na své kořeny, které nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, spojují a utvářejí. Vždyť právě z těchto hodnot vychází naše úspěšná současnost,“ uvedl Kubera.

Ocenění byli kardioložka a nejcitovanější česká vědkyně Renata Cífková, dlouholetý rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha, geolog, spisovatel, cestovatel a popularizátor vědy Václav Cílek, předseda Českého biatlonového svazu a viceprezident Světové biatlonové unie Jiří Hamza, a František Paštěka, u nějž horní komora Parlamentu ocenila jeho hrdinství – letos v lednu zachránil život svému sousedovi a jeho dvouleté vnučce, když je vytáhl z hořícího auta. Medaile dostali také bývalí předsedové horní komory Libuše Benešová a Milan Štěch.

Zikmund podnikl spolu s Jiřím Hanzelkou řadu cestovatelských výprav po celém světě, při nichž shromáždili řadu dokumentárního materiálu. Fištejn byl komentátorem i ředitelem vysílání Rádia Svobodná Evropa, nyní spolupracuje s veřejnoprávními médii. Steigerwald působí také jako dramatik a scenárista, hudebník Kocáb byl šéfem parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

Medaili s předstihem dostal astronom a emeritní vedoucí Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti Luboš Perek, a to v červenci u příležitosti svých stých narozenin. Do konce roku mají stejné ocenění dostat ještě česká rodačka a první ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a britský filozof a politolog Roger Scruton, který se mimo jiné podílel na činnosti takzvané podzemní univerzity během komunistického režimu v někdejším Československu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …