Senát nejspíš odmítne malou důchodovou reformu

25.05.2011 12:38

Senát zřejmě na návrh ČSSD zamítne takzvanou malou důchodovou reformu kvůli automatickému zvyšování věku odchodu do důchodu. Reforma má také s ohledem na rozhodnutí Ústavního soudu změnit výpočet penzí ve prospěch lidí, jež si díky vyšším příjmům na důchod více platili. ČSSD ve středu prosadila zamítnutí v ústavně-právním výboru horní komory, která má vládní předlohu schvalovat za dva týdny. ČSSD má v Senátu většinu.

Senát nejspíš odmítne malou důchodovou reformu

Očekávané senátní odmítnutí novely ale bude moci ještě zvrátit sněmovna, kde mají navrch poslanci vládní koalice.

Odmítnutí celé novely o důchodovém pojištění překvapilo náměstka ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku. Ve sněmovně totiž ČSSD chtěla pouze zrušit zvyšování důchodového věku. Připomněl, že pokud změna výpočtu penzí nebude přijata do konce září, kdy kvůli rozhodnutí ústavních soudců přestane platit dosavadní mechanismus, důchody by byly přiznávány pouze v základní výměře kolem 3000 korun.

Nastane další legislativní nouze?

Vláda si ale podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera za to může sama. Zvyšování důchodového věku totiž s verdiktem Ústavního soudu nesouvisí a mělo být předmětem širší důchodové novely, o níž koalice vyjednává s ČSSD. Pokud by nynější novela nebyla přijata, vláda by mohla přijít s další předlohou a požádat o její schválení ve stavu legislativní nouze.

Zástupci ministerstva i senátor ODS Václav Vlček normu hájili s tím, že zvyšování důchodového věku je ekonomickou nutností. Připomínali, že prodlužování věku odchodu do penze schválila i vláda Vladimíra Špidly (ČSSD).

Novela počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu pro ženy narozené po roce 1955 a muže narozené po roce 1965 s cílem tuto věkovou hranici sjednotit pro obě pohlaví v roce 2041. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech. Novela počítá i s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například až v 71 letech.

Základní výměra důchodu se má odvíjet od vývoje průměrné mzdy

Nový výpočet penzí má posílit zásluhovost v důchodovém systému, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše základní výměry důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy. Vyšší penze ve srovnání se současným stavem bude mít díky novým pravidlům zhruba pětina lidí. Podle ministerstva by se jim důchody měly zvýšit v průměru o dva procentní body, podle opozice prý až o sedm procentních bodů.

U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u zbývajících 70 procent se sníží o jedno až tři procenta. Podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) toto snížení dorovná valorizace, která má být nově automatická bez zásahu vlády.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…